Teenage Mutant Ninja Turtles (1987)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teenage Mutant Ninja Turtles
Originaltitel Teenage Mutant Ninja Turtles
Genre Animering
Action
Komedi
Science fiction
Skapad av Fred Wolf
Medverkande Cam Clarke
Barry Gordon
Rob Paulsen
Townsend Coleman
James Avery
Renae Jacobs
Pat Fraley
Peter Renaday
Jim Cummings
Michael Gough
Antal avsnitt 193
Längd (per avsnitt) 30 minuter
Antal säsonger 10
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Murakami-Wolf-Swenson
Sändning
Originalkanal syndikering (1987-1990)
CBS (1990-1996)
Originalvisning 14 december 1987 -
2 november 1996
Externa länkar
IMDb

Teenage Mutant Ninja Turtles, på flera håll i Europa Teenage Mutant Hero Turtles, är en amerikansk tecknad TV-serie från Murakami-Wolf-Swenson. Serien hade premiär i USA den 14 december 1987, då som en så kallad miniserie. Serien var baserad på seriefigurerna "Teenage Mutant Ninja Turtles", fyra fiktiva muterade sköldpaddor, som "hittats på" av Kevin Eastman och Peter Laird, men mycket ändrades och originalserietidningarnas dystopiska och mörka atmosfär, med mycket våld, tonades ner till att bli mer barn- och familjevänlig. Serien hade främst inslag av action, humor och science fiction, men tog ibland även upp "seriösare" samhällsteman, som människors rädsla för det annorlunda och främmande ("Splinter No More"), ledarskapet-ansvar ("Take Me to Your Leader"), totalitära samhällen ("Shredderville"). I flera avsnitt var handlingen, men även avsnittstitlarna, inspirerad av gamla science fiction-filmer från 1950- och 60-talen. Serien visades på lördagsmornarna i syndikering från den 1 oktober 1988[1] till den 23 september 1989. Efter framgångarna utökades serien till att sändas måndag-fredag eftermiddag under perioden 25 september 1989-17 september 1993. Den 8 september 1990 flyttade serien till CBS, som "lördagsmorgontecknat", och visades i 60-minutersprogramblock 1990-1994, och därefter i 30-minutersprogramblock fram till serien avslutades den 2 november 1996.

Med seriens popularitet nådde karaktärerna mainstreammedia och deras namn sågs snart på det mesta, från frukostflingor till leksaker. De framgångsrika Archieserierna, baserade på serien till skillnad från de ursprungliga Miragserierna, gavs ut åren 1988-1995. Actionfigurerna sålde bra i flera länder. 1990 visades TV-serien dagligen i över 125 TV-stationer, och serietidningarna sålde omkring 125 000 exemplar per månad.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bakgrundsstoryn skiljer sig mycket från originalserietidningarna, och gör serien mer familjeinriktad. I denna version började Splinter sitt liv som människan Hamato Yoshi, en ärorik ninjamästare. Hamato Yoshi blev bannlyst från Fotklanen i Japan efter ett trick av Oroku Saki, som satte fast Hamato Yoshis kimono i väggen med en kniv för att hindra Hamato Yoshi att bocka sig för en sensei som besökte deras dojo. Då Hamato Yoshi drog loss kniven trodde alla att Hamato Yoshi försökte mörda mästaren. Bannlyst från Fotklanen tog sig Hamato Yoshi till New York, där han levde i kloakerna.

I kloakerna, där Hamato Yoshi levde med råttorna som enda vänner, hittade Hamato Yoshi fyra sköldpaddor som en pojke råkat tappa ned. En dag hittade Hamato Yoshi sköldpaddorna inkletade i ett slem. Slemmet gjorde sköldpaddorna mänskliga, eftersom de nyligen varit i kontakt med Hamato Yoshi. Hamato Yoshi hade varit i kontakt med råttorna och blev en talande människoråtta. Sköldpaddorna gav Hamato Yoshi pseudonymen "Splinter". Detta, och serietidningsversionen Archie TMNT Adventures Comics, är den enda TMNT-version där sköldpaddorna kom till Hamato Yoshi före mutationen och den enda där Splinter är Hamato Yoshi och blir en råtta, även 2012 års TV-serie följer detta koncept. I övriga versioner är det Hamato Yoshis husdjursråtta som muteras.

Hamato Yoshi behåller de fyra sköldpaddorna, uppfostrar dem som sina söner och tränar dem i ninjutsu, eftersom han anar att människan/det etablerade samhället skall förakta dem. Han namnger dem efter sina fyra favoritrenässanskonstnärer: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Raffaello Sanzio (Raphael), och Donato di Niccolò di Betto Bardi (Donatello). I de flesta versioner används smeknamnen Don, Leo, Mike och Raph, men i denna versionen sägs de fulla namnen: Donatello, Leonardo, Michelangelo och Raphael. Varje sköldpadda har en mask för sina ögon och var sin färg (Donatello: lila, Leonardo: blå, Michelangelo: orange, Raphael, röd). De är tränade i att bemästra var sitt vapen (Donatello: bo, Leonardo: kaanasvärd, Michelangelo: nunchakus, Raphael, saisvärd). Maskfärgerna sägs vara deras favoritfärg. En förändring då serien startade var att sköldpaddorna fick olika färger på sin bandana, i originalserietidningen hade alla fyra röd bandana. Med de olika färgerna blev det lättare att känna igen dem, och detta koncept har levt kvar i senare tolkningar.

Samtidigt har Oroku Saki lämnat Japan och spårat Hamato Yoshi till New York, för att förinta honom.

Det visar sig i första säsongen att mutagenet, som förvandlade Splinter och de fyra sköldpaddorna, hälldes ner i kloakerna av Oroku Saki i ett försök att förgöra Hamato Yoshi. Under pseudonymen "Shredder" gömmer sig Oroku Saki en i fästning som kallas Teknodromen, uppbackad av utomjordingen Krang från Dimension X. Shredder trodde ursprungligen mutagenet var ett dödligt gift, och sköldpaddorna ville tvinga Shredder att återställa Splinter till en människa. Snart börjar sköldpaddorna dock försöka förhindra honom att begå brott, och ofta bekämpar sköldpaddorna brott utanför det etablerade samhällets lagsystem.

Sköldpaddorna lever i ett gömställe i New Yorks kloaker, inrett i hemmiljö, och nära till ett utlopp från vilket de kör ut sina fordon. De talar bara om för vänner, som April, Irma, Zach och Caitlyn, var de bor. Genom TV-tittande har de lärt sig mycket om omvärlden, vilket de förklarar för April första gången de träffar henne (i första avsnittet, Turtle Tracks).

I början tvingas sköldpaddorna, med April och Irma som enda riktiga vänner, gömma sig i kloakerna för att skydda sig i ett samhälle där många föraktar det annorlunda, men de senare säsongerna tonas detta ner och folk börjar se dem som hjältar. Genom serien finns dock hela tiden en fruktan för att myndigheterna skall upptäcka sköldpaddornas gömställe.

Serien präglade också av att Krang och Shredder försökte ladda upp Teknodromen, och den flyttades ofta vid säsongernas avslutning eller inledning. Energin försökte de ofta stjäla från olika kraftstationer eller nya uppfinningar.

Under första säsongen räddar sköldpaddorna en nyhetsreporter vid namn April O'Neil, som flyr genom kloakerna från att bli nedslagen av ett gäng. Sköldpaddorna får reda på att Oroku Saki fortfarande lever och att det var han som hällde ner mutagenet i kloakerna. I sökandet efter Teknodromen under New York, blir Splinter tillfångatagen, och sköldpaddorna måste rädda honom. De stöter nu även på Bebop och Rocksteady, Shredders två mutanter. Samtidigt börjar en man vid namn Baxter Stockman, besviken över att ingen ville använda hans råttfångarrobotar i rädsla för arbetslöshet inom skadedjursbekämpningen, arbeta med Shredder. Robotarna, som styrs från en kontrollpanel i ett ödehus, programmeras om av Shredder, och skickas efter sköldpaddorna och Splinter. Michelangelo stöter där på Krang, men ingen tror honom först då han beskriver Krangs utseende som en talande hjärna. Sköldpaddorna tar sig dit och stänger av den. Baxter Stockman arresteras sedan, och sköldpaddorna tar sig in i hans verkstad och stjäl hans bil, vilken kommer att bli sköldpaddsbilen. I Teknodromen försöker Shredder öppna dimensionsporten till Dimension X, och genom kommer neutrinerna i sina flygande raketbilar, jagade av Krangs stenkrigare. Stenkrigarna skickar ut sin vädermaskin, som orsakar total kaos i New York. Sköldpaddorna och neutrinerna återvänder till Teknodromen, och skickar tillbaka stenkrigarna till Dimension X. Neutrinerna återvänder hem, men lämnar kvar den ena av sina raketbilar till sköldpaddorna. I den ger de sig av upp mot New Yorks skyar och stänger av vädersatelliten. Nu blir sköldpaddorna dock alltmer sedda av invånarna. Senare meddelar Shredder genom TV att han har en retromutagenpistol, som kan återställa mutationer, och om sköldpaddorna vill ha den får de komma och ta den. Den kan göra Splinter till människa igen, men också förvandla sköldpaddorna till vanliga små sköldpaddor igen. Splinter går därför ensam till Teknodromen, där han hamnar i duell med Shredder. Shredder har sedan byggt en robot åt Krang att sitt i. Sköldpaddorna stoppar Krang, bland annat med Donatellos luftskepp, medan Shredder återvänder upp till gatan för att rikta retromutagenpistolen mot sköldpaddorna. Splinter lyckas följa efter, och kastar sin trästav mot retromutagenpistolen, och förstör den och rädda. Krang och Shredder återvänder till Teknodromen, för att öppna dimensionsporten och kalla på stenkrigarna. Sköldpaddorna och Splinter beger sig till Teknodromen, och Donatello vänder kraftriktningen så att Teknodromen flyttas till Dimension X, medan Sköldpaddorna och Splinter springer.

Under andra säsongen återvänder Shredder till Jorden genom dimensionsporten, medan Bebop och Rocksteady stannar kvar i Teknodromen i Dimension X. Shredder befriar Baxter Stockman från mentalsjukhuset han spärrats in i av myndigheterna då han betraktats som galen. Tillsammans bygger de en råttfångarmaskin av en gammal grävskopa, och försöker fånga Splinter. Samtidigt tar Shredder över en karateskola, vars medlemmar klär ut sig till sköldpaddorna och begår rån runtom i staden för att smutskasta sköldpaddornas rykte. Sköldpaddorna lyckas dock besegra de utklädda, och rädda Splinter. Senare bevittnar sköldpaddorna hur en utomjordisk rymdfarkost kraschar i Central Park, och piloten berättar, innan han försvinner (dör?), att de tre fragmenten från kristallerna Sarnaths öga måste finnas innan de hamnar i orätta händer. Jakten på Sarnaths öga följer i en tetralogi, som till slut avslutas med att Sarnaths öga sprängs i luften. Shredder tröttnar sedan, efter diverse misslyckade försök, på Baxter Stockman och kontaktar Krang för att be honom öppna porten. Shredder kastar Baxter Stockman genom porten till Dimension X, medan Bebop och Rocksteady återvänder till Jorden. Krang försöker förinta Baxter Stockman i maskinen utplånaren, men en fluga har följt med in genom porten från Jorden, och istället muteras Baxer Stockman till en människofluga. Baxter Stockman utvecklar senare hämndbegär mot såväl Shredder och Krang, som mot sköldpaddorna och hela mänskligheten. Shredder försöker skapa fler mutanter, Krang skickar mutagen till Florida där fyra grodor muteras. De kallas Punkgrodorna och Shredder försöker träna dem, men sköldpaddorna övertalar dem att byta sida. Mot slutet av säsongen blir även Irma god vän till sköldpaddorna, efter att April av olyckshändelse tillfälligt förvandlats till katt genom en incident med Shredders och Krangs materietransportör (teleporter) vid Shredders gömställe i hamnkvarteren.

Säsong 2 avslutas med att Shredder och Krang försöker över den hydroelektriska kraftstationen vid Niagarafallen, och använder energin till att ladda en port stor nog för Teknodromen, återuppladda Teknodromen till max och skicka den till Jorden. Strömmen går i stora delar av Nordamerika. Krang lyckas, och väl på Jorden startar han med Teknodromens hjälp en jordbävning i New York, och kräver att invånarna lämnar staden inom 24 timmar, annars kommer han att starta en större jordbävning, som skall jämna staden med marken. Sköldpaddorna tar sig in i Teknodromen och Donatello vänder den seismiska polariteten, varefter sköldpaddorna och Splinter lämnar Teknodromen. Då staden inte evakuerats försöker Krang starta jordbävning, men istället borras Teknodromen ner mot Jordens medelpunkt.

Även om tidigare säsonger, speciellt i avsnittens inledningar, innehöll strider mot skurkar utan koppling till Krang och Shredder var det först under säsong 3 som avsnitt helt utan Krang och Shredder började förekomma. Bland dessa återfanns bland annat Råttkungen. Säsong 3 var dock lång, och präglades främst av att Teknodromen befann sig nära Jordens kärna, men också av att Jorden fick flera besök från fjärran planeter. Oftast hade dessa utomjordingar, av vilka många enbart dök upp i ett enda avsnitt, dock inga onda avsikter. I avsnittet The Making of Metalhead bygger Krang en robot vid namn Metalhead, som dock programmeras om av Donatello.

Säsongerna 4-6 präglades av en uppdelning, dels i klassiska TMNT-äventyr, med actionorientering där sköldpaddorna gav sig ut på New Yorks gator för att återigen ställas mot Shredder, Krang, Bebop och Rocksteady för att rädda världen, men också i en ny form av äventyr där en av sköldpaddorna av olika anledningar gav sig iväg ensam på ett soloäventyr, till exempel började de ofta med att någon av dem skulle hämta pizza, eller att en konflikt sköldpaddorna emellan fick någon att tillfälligt lämna kloakerna. Detta gav utrymme för att introducera nya karaktärer, och även annorlunda miljö då flera av dessa avsnitt utspelade sig på USA:s landsbygd istället för New York. Oftast stötte de på någon ny vän som de slog följe med (även om gamla bekanta som Irma och Casey Jones också kunde dyka upp). Skurk i dessa avsnitt var aldrig Shredder och hans gäng, utan istället oftast lokala gangstrar eller galna forskare. Dessa avsnitts handling brukade avslutas med att den ensamma sköldpaddan kontaktade de andra sköldpaddorna som då dök upp och hjälpte till att besegra skurkarna.

Under de två sista säsongerna skickar sköldpaddorna iväg Shredder och Krang till Dimension X, förstör motorerna och dimensionsporten i Teknodromen och hindrar Shredder och Krang från att återvända till Jorden. Serien, som varit en av de mest långlivade "tecknade lördagsmorgonsserier", genomgick stora förändringar. Animeringen blev mer som originalserietidningarna, och signaturmelodin ändrades.

En ny fiende till sköldpaddorna, den utomjordiske krigsherren Lord Dregg, började vara med. Lord Dregg började starta propagandakampanjer mot sköldpaddorna och försöka få med sig folk mot dem. I seriens sista avsnitt skickar sköldpaddorna Dregg till Dimension X.

2009 medverkade sköldpaddorna från 1987 års serie i filmen Turtles Forever, samt andra rollfigurer som Shredder och Krang. De stötte då på sina motsvarigheter från 2003 års serie.

I april 2013 bekräftade Ciro Nieli, producent för 2012 år TV-serie, att sköldpaddorna i 1987 års serie skulle medverka i ett entimmesavsnitt ("Wormquake!") under säsong 2, med Cam Clarke, Townsend Coleman, Barry Gordon och Rob Paulsen som röstskådespelare.[2]

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Fastän historien skiljde sig starkt från originalserietidningarna är 1987 års tecknade TV-serie om TMNT den mest nämnda och populära versionen. Fenomenet fick en status i populärkulturen. Serien var nästan lika populär i slutet som i början. Serien introducerade flera uttryck, som "Cowabunga!", "Go Green Machine!", "Turtle Power!" och "Turtles fight with honor!", inte bara till engelskan utan även till svenskan. 1987 års tecknade TV-serie om TMNT var en viktig del av serien, många människor tror att detta är den första och/eller enda versionen.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Serien fick bra kritik för musiken. De flesta avsnitten innehöll en bakgrundsmusik som speglade situationen (till exempel fara, action, utforskning, förvirring, mystik, seger), samt identifierande musik för platser som till exempel New Yorks kloaker, Channel 6 och Teknodromen. Musiken komponerades av Chuck Lorre och Dennis Challen Brown (först namngiven D.C. Brown, senare Dennis C. Brown). Chuck Lorre skrev även den berömda signaturmelodin.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Huvudfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Leonardo: Sköldpaddan med blå mask och som har två ninjato (beskrivs mycket ofta felaktigt som katana) som vapen. Den inofficiella ledartypen för sköldpaddorna, och står Splinter närmast. Engelskspråkig röst av: Cam Clarke.
 • Donatello: Sköldpadda med lila mask som har en bo som vapen. Han är intresserad av astronomi, naturvetenskap samt teknik, och tycker om att arbeta med uppfinningar. Engelskspråkig röst av: Barry Gordon.
 • Raphael: Sköldpaddan med röd mask som har två sai som vapen. Han skämtar ofta, istället för att vara extremt våldsam som i andra TMNT-versioner. Engelskspråkig röst av: Rob Paulsen, förutom sista säsongen då hans engelskspråkiga röst lästes av Michael Gough.
 • Michaelangelo: Sköldpaddan med orange mask som har två nunchaku som vapen. Han är den mest "omogne" av sköldpaddorna, och mest intresserad av fest. Han talade mycket slang, och är källan till många av uttrycken sköldpaddorna använde. Engelskspråkig röst av: Townsend Coleman.
 • Splinter: Född i Japan som Hamato Yoshi, en framstående mästare i ninjutsu och sensei, var tidigare en människa men blev muterad till en råtta och som tränade sköldpaddorna i ninjutsu. Engelskspråkig röst av: Peter Renaday.
 • April O'Neil: Rödhårig TV-reporter för Channel 6 som upptäcker sköldpaddornas hem i kloakerna. Vän till sköldpaddorna. I de två sista säsongerna valde hon att säga upp sig från Channel 6 och blev istället frilansjournalist. Engelskspråkig röst av: Renae Jacobs.
 • Shredder: Sköldpaddornas ärkefiende, Oroku Saki. Shredder har en rustning med knivblad och en metallmask. Han brukar ha ansiktets undre del bakom masken, bara ibland visar han det. Engelskspråkig röst av: James L. Avery, utom 1995-1996, då hans engelskspråkiga röst lästes av William Martin.
 • Krang: En hjärnliknande utomjording från Dimension X. Krang har ingen kropp, utan använder hjälpmedel. Krang bor i Teknodromen, en stor rörlig fästning som han och Shredder har som sitt högkvarter. Krang och Shredder brukar samarbeta. Karaktären Krang var inspirerad av utromerna, en fredsälskande utomjordisk ras som påminde om Krang utseendemässigt men som gjorde goda gärningar på Jorden. Engelskspråkig röst av: Pat Fraley.
 • Bebop och Rocksteady: Tidigare medlemmar i ett gäng i New York. De gick med på att muteras av Shredder för att få styrka. Bebop är ett talande vårtsvin och Rocksteady en talande noshörning. Trots styrka rår de sällan på sköldpaddorna. Engelskspråkiga röster av: Barry Gordon (Bebop), Cam Clarke (Rocksteady).
 • Fotsoldater: Ninjas ledda av Shredder. I 1987 års version är de flesta fotsoldater robotar.
 • Irma Langinstein: Arbetar på Channel 6 och är bästa vän med April. Irma söker ofta en fästman. Sedan slutet av säsong 2 är hon vän till sköldpaddorna. Engelskspråkig röst av: Jennifer Darling.
 • Vernon Fenwick: En reporter på Channel 6 som tycker illa om sköldpaddorna. Konkurrerar med April om att vara först om nyheter. Engelskspråkig röst av: Peter Renaday.
 • Burne Thompson: Chefen för Channel 6. Han betraktar sköldpaddorna som ett hot mot samhället och gör ofta sitt bästa för att bevisa att det verkligen är så, utan att veta hur det egentligen ligger till. Han har ofta medhåll av sin medarbetare Vernon, men inte av April och Irma.

Ovanligare figurer[redigera | redigera wikitext]

Återkommande figurer

 • Casey Jones: Bekämpar brott utanför det etablerade samhällets metoder. En vän till sköldpaddorna. Casey Jones bär en ishockeymålvakts mask och är beväpnad med golfklubbor, basebollträn och cricketträ. Engelskspråkig röst av: Pat Fraley. Casey Jones förekommer även i andra TMNT-versioner, då ofta som huvudkaraktär.
 • Dr. Baxter Stockman: En vit (inte svart, som i originalserierna) vetenskapsman som hjälpte Shredder tills han blev en fluga i Krangs försök att förgöra honom i en konflikt. Sedan dess har han krävt hämnd på Shredder och Krang, och ofta även hela mänskligheten. Baxter Stockman är med i de flesta TMNT-versioner, men blir bara muterad i denna.
 • Råttkungen: En man som lever i kloakerna och kommunicerar med råttor genom att spela melodier på flöjt. Han lyckades hypnotisera Splinter att slåss mot sköldpaddorna. Han hjälper dem som passar honom bäst för tillfället, ibland sköldpaddorna och ibland Shredder.
 • Zack: En ung pojke som beundrar sköldpaddorna. Zack har en äldre bror som heter Walt, han har en dröm om att komma med i gruppen som en femte sköldpadda. I slutet av debutavsnittet blev han hedersmedlem i gruppen. Medverkar sedan dess i flera avsnitt under seriens gång, bland annat med sin bästa vän Caitlyn.
 • Lord Dregg: Utomjording och den slutgiltiga fienden till sköldpaddorna. Medverkar från nionde säsongen som en ersättare till både Shredder och Krang, till skillnad från Shredder är han mer seriös i sitt handlande.
 • Usagi Yojimbo: En samuraj-kanin från en alternativ verklighets 1500-talets Edoperiod i Japan där djur är de dominerande raserna, inte människor. Usagi Yojimbo är en serietidning skapad av Stan Sakai. Karaktären heter egentligen Miyamoto Usagi; vilket glömdes bort av de som gjorde TMNT-serien.
 • Punkgrodorna (Grodan Attila, Genghis groda, Napoleon Bonagroda och Rasputin den galna grodan): Fyra muterade grodor från träskmarkerna Florida som muterades av Shredder och tränade att slåss på hans sida. Men sköldpaddorna övertalade dem att gå över på deras sida då dem räddade Punkgrodorna från myndigheterna, då invånarna trodde att sköldpaddorna begick de bankrån som Punkgrodorna skickats ut av Shredder för att göra. Punkgrodorna levde sedan i Floridaträsken serien ut, men ibland återvände de till staden för att besöka sköldpaddorna.
 • Slash: Bebop's husdjurssköldpadda, som han och Rocksteady muterade. Bebop och Rocksteady skickade Slash efter sköldpaddorna, men Slash visade sig vara dummare än Bebop och Rocksteady. Slash återvände i senare episoder.
 • Tiffany: Burne Thompsons älskvärda flickvän. Hon hatar allt som har med just sköldpaddor att göra, en egenskap som hon delar med sin pojkvän.
 • Big Louie: En maffiaboss som leder en maffia. Ibland arbetar Big Louie ihop med Shredder.
 • Brick Bradley/Bugman: Michaelangelos seriehjälte, förvandlad vid ett experiment som gick snett.
 • Carter: Introducerad under säsong 9, kommer för att studera kampsport hos Splinter. Kommer vid en olyckshändelse i kontakt med mutagen. Efter att ha hjälpt sköldpaddorna många gånger mot Dregg, återvänder Carter till college och Donatello lyckas stabilisera hans mutation. Slutligen återvänder han en sista gång för att hjälpa sköldpaddorna mot Dregg.
 • Chromedome: En stor robot med vapen, byggd av Shredder. Förstördes av sköldpaddorna.
 • Don Turtelli: En lokal gangsterboss, som påminner om Gudfadern. Ihågkommen för att skaffa fram information genom att kittla "offret" med fjädrar under fötterna.
 • General Traag: General för Krangs stenkrigararmé från Dimension X.
 • Hokum Hare: Haren från fabeln "Sköldpaddan och haren". Sköldpaddorna möter honom i den parallella "sagodimensionen", där flera berömda sagor är verklighet. Han hjälpte sköldpaddorna att tidsresa till framtiden, från 1991 till 2036, och hindra Shredder från att bli brottsledare i en brottsfri era.
 • Leatherhead: Fiende till sköldpaddorna, han är en muterad krokodil med en otrevlig attityd. Lever i Florida, och hamnar ofta i bråk med Punkgrodorna.
 • Lotus Blossom: En kunoichi från Japan, hyrd av Krang för att förinta sköldpaddorna. Men hon utvecklade respekt för Leonardo och försökte bli "ihop" med honom. Är sedan dess en trogen vän till sköldpaddorna. I avsnittet Farewell, Lotus Blossom avslöjas det att hennes kropp är ett kärl för en japansk kvinnas flera hundra år gamla ande, vilket förband henne till den antika världen. Spöket efter en uråldrig mäktig samuraj befriar henne från anden och återvänder med henne till sin egen tid genom den urna han ursprungligen kom ifrån. Efter det kunde Lotus leva ett normalt liv i den moderna världen.
 • Metalhead: Robot byggd av Krang för att förinta sköldpaddorna. Sköldpaddorna programmerade om Metalhead.
 • Neutrinerna: Tonåringar från Dimension X i flygande bilar. Deras namn är Dask, Kala, and Zak och de är nära vänner till sköldpaddorna. Sköldpaddorna fick den ena av deras flygbilar, men neutrinerna glömde nämna att den går på plutonium. Engelskspråkig röst av: Thom Pinto (Dask), Tress MacNeille (Kala och Zak).
 • Pinky McFingers: Lokal maffiaboss.
 • Rex-1: En experimentrobot byggd av myndigheterna i New York för att på sikt ersätta stadens mänskliga polismän. Shredder använde datahackning för att stjäla ritningarna och bygga en armé av robotar. Därefter lades experimentet ner.
 • Donald J. Lofty: Äger skyskrapan Lofty Tower.

Andra figurer Många figurer återkom bara en gång.

 • Algernon: En ödla från en planet som kretsar kring en stjärna i Sköldpaddsnebulosan, en nebulosa vars konturer påminner om en sköldpadda. Algernons rymdfarkost kraschade på Jorden och Algernon hjälpte Donatello att besegra affärsmannen Hiram Grelch som försökte ta över TV-stationerna i New York. Medverkar i Beyond the Donatello Nebula.
 • Barney Stockman: Baxter Stockmans tvillingbror. Samarbetar med Pinky McFingers, och skapar en maskin som sprider skämt över New York, medan de kidnappar Raphael och tvingar honom att säga skämten. Då invånarna hysteriskt bryter ut i skratt, planerar Pinky McFingers och hans gäng att plundra staden på rikedomar. Barney Stockman liknar sin bror, och måste ofta förklara att han inte är Baxter. Medverkar i Raphael Knocks 'em Dead.
 • Buffy Shellhammer: 15-årig flicka som trots sin ringa ålder är VD för företaget Shellhammer Chemicals, men aldrig fått leka eller ha roligt som liten utan istället tvingats sitta i styrelsemöten. Hon känner till en hemlig vetenskaplig formel för raketbränsle, vilken hennes farfar-morfar gav henne innan han dog. Krang och Shredder vill tvinga henne att säga den till dem, så de kan få Teknodromen att röra sig igen, och skickar Bebop och Rocksteady att kidnappa henne, och sköldpaddorna. Medverkar i Poor Little Rich Turtle.
 • Crooked Ninja Turtle Gang (sv: Grymma Ninja Turtles-gänget): Ett karategäng vars ledarskap övertogs av Shredder. Shredder införde namnet Crooked Ninja Turtle Gang, och skickade sedan ut dem att utföra rån så att folk skulle beskylla sköldpaddorna. Medverkar i Return of the Shredder.
 • Mondo Gecko: En ödla som fanns med vid sköldpaddornas mutation, och som också muterades men plockades upp och blev ivägburen av en brottsling innan Splinter hittade sköldpaddorna. Mondo Gecko uppfostrades av brottslingar till att utföra rån och andra brott. Michelangelo träffade Mondo Gecko och fick över honom på sköldpaddornas sida. Mondo Gecko flyttade sedan in i sköldpaddornas kloak, där han levde "granne" med sköldpaddorna. Medverkar i Michaelangelo Meets Mondo Gecko och Dirk Savage: Mutant Hunter.
 • Eric Red: En man som ledde ett gäng "moderna vikingar" i Norge. Eric Red försökte smälta polarisen och orsaka översvämning i kuststäder, så att han och hans gäng lätt skulle kunna plundra dem. Medverkar i Northern Lights Out.
 • Granitor: Andre befälhavare över stensoldaterna och general Traags högra hand. Han och Traag anländer till Teknodromen, då belägen under New York, efter att de jagat neutrinerna (Dask, Kala och Zak) genom dimensionsporten från Dimension X. De förföljer sedan neutrinerna i staden och kan varken stoppas av sköldpaddorna eller polisen. Sköldpaddorna lyckas dock senare sända tillbaka stensoldaterna till deras egen dimension. Även om Traag emellanåt dyker upp har Granitor inte synts till sedan dess i serien. Medverkar i Hot Rodding Teenagers from Dimension X.
 • Groundchuck och Dirtbag: Då Shredder ville ha två nya mutanter råkade Bebop och Rocksteady genom en olyckshändelse istället få en tjur (Groundchuck) och en mullvad (Dirtbag) att mutera. Men de lämnade Shredder.
 • Kejsar Aleister av Malicuria: Kejsare över den fiktiva staten Malicuria. Medverkar i April's Fool.
 • Gadgetman (Prylmannen i TV 1000:s textade översättning till svenska): En tidigare hjälte, som försökte återvända till brottsbekämpandet. Han hjälpte sköldpaddorna mot Shredder. Medverkar i Super Hero for a Day.
 • Hiram Grelch: En affärsman som försökte ta över TV-stationerna i New York, vilket hindrades av Donatello och Algernon vid Channel 6-byggnaden. Medverkar i Beyond the Donatello Nebula.
 • J. Gordon Hangerdunger: En miljonär från Texas som försökte förstöra New Yorks vattensystem med kemikalier som skulle hjärntvätta invånarna så att han enkelt kunde ta över staden. Medverkar i The Adventures of Rhino-Man.
 • Kazuo Saki: Shredder's lillebror. Kazuo Saki arbetar som polisman i Tokyo, Japan. Medverkar i My Brother, the Bad Guy.
 • Kojimabröderna: Forntida krigare från Edoperiodens Japan. Shredder stal i episoden My Brother, the Bad Guy deras dagbok i Tokyo, Japan och skapade hologram av dem i ett försök att förinta sköldpaddorna. Donatello slog sönder hologramprojektorn med sin bo, vilket förstörde hologrammen. Medverkar i My Brother, the Bad Guy.
 • MACC: En robot från 400 framåt i tiden, kom till 1980-talet genom en olycka. Krang försökte omprogrammera MACC att förinta sköldpaddorna, men misslyckades och MACC skickades åter till framtiden. Medverkar i Attack of Big MACC.
 • Miyoko: Shredders mor, förekommer i episoden Shredders' Mom. Hon hjälpte Shredder och Krang för att skicka ut en slags spegel som roterade i Dimension X. Målet var att bränna Jorden i hettan. Medverkar i Shredder's Mom
 • Mona Lisa: En kvinnlig ödlemutant som en gång var människa. Samarbetade med Raphael i kampen mot Captain Filch.
 • Muckman och Joe Eyeball: Två muterade sopgubbar. Hjälpte sköldpaddorna.
 • Mutagen Man: En man som föll i mutagen och fick egenskapen att förvandla sig till folks olika skepnader. Medverkar i Mutagen Man.
 • Octavious Ogilvy: President för företaget Octopus Inc. (sv: Bläckfisk AB i Media Dubb AB:s översättning) i avsnittet Corporate Raiders from Dimension X. Arbetade tillsammans med Shredder tills han förstod att Shredder var elak, och försökte hjärntvätta affärsmän genom hypnos. På grund av att Octavious Ogilvy hade en hörselskada kunde han inte hjärntvättas då hans hörapparat inte fungerade. Istället blev han inlåst i ett rum. Medverkar i Corporate Raiders from Dimension X.
 • Prinsessan Mallory av Malicuria: Prinsessa från den fiktiva staten Malicuria, dotter till kejsar Aleister. Shredder försökte kidnappa henne från en fest på Malicurias ambassad i USA och ge tillbaka henne i utbyte för Lydium 90, en metall som Krang ville åt för att återladda Teknodromen. Medverkar i April's Fool.
 • Caitlyn: Zacks bästa vän. Är ett stort fan av sköldpaddorna precis som han.
 • Spats Sparkle: En av två nederländska tjuvar som försökte stjäla drottningdiamanten i Amsterdam i Nederländerna och sälja den. Shredder försökte också stjäla drottningdiamanten så att Krang kunde använda den som en lins i ett försök att öppna en dimensionsport till Dimension X och skicka Teknodromen till Jorden. Medverkar i April Gets in Dutch.
 • Grybyx: Ett husdjur till neutrinerna. Medverkar i The Grybyx.
 • Wingnut and Screwloose: Två utomjordingar, elaka till skillnad från i Archieserierna. Medverkar i Zach and the Alien Invaders.

Fordon och utrustning[redigera | redigera wikitext]

Som många TV-seriefigurer har sköldpaddorna fordon och utrustning.

Fordon[redigera | redigera wikitext]

 • Sköldpaddsbilen, partyvagnen (en: "Turtle Van", "Party Wagon"): Donatello använde delar från Baxter Stockmans van för att bygga en ny bil. Sköldpaddsbilen och är bland annat utrustad med en katapult. Sköldpaddorna förvarar sköldpaddsbilen i ett vattenfattigt utlopp i sitt hem i New Yorks kloaker. Senare gjorde Donatello en anordning så att sköldpaddsbilen snabbt kunde användas som en slags båt. I den TV-serien från 2003 använder sköldpaddorna ett annat fordon, "Battle Shell".
 • Turtle Blimp (Blimpen, Luftskeppet). Ett luftskepp byggt av Donatello av delar från Baxter Stockmans utrustning. Glidaren kan separeras från ballongen, vilket möjliggör landningar på ställen som annars skulle vara omöjliga, till exempel i trånga gränder. Separeringen ballong-glidare fungerar även som nödlandning.
 • Cheapskate (Reaskate i Media Dubb AB:s tolkning): Donatello byggde fyra motordrivna skateboards under säsong 2 (1988).
 • Turtle Bike En motorcykel med sidovagn, ofta körd av Leonardo, först sedd under säsong tre

Prylar[redigera | redigera wikitext]

 • Turtle Comm, (Sköldpaddsradio i Media Dubb AB:s tolkning) är en fiktiv form av bärbar kommunikationsradio. Turtle Coms, som är små och påminner om sköldpaddsskal, används bara under detta namn i 1987 års tecknade TV-serie. En liknande sak förekommer dock i 2003 års tecknade TV-serie. I 1987 års tecknade TV-serie har de fyra sköldpaddorna och Splinter var sin turtle com så att de kan anropa varandra på avstånd, lite senare får även April O'Neil en sådan. Även Zach får en Turtle Comm, under säsong 3 (1989) i avsnittet "The Fifth Turtle".
 • Retrokatapult, gjord av en soptunna, introducerad under säsong tre.
 • Donatellos dimensionsport, introducerad under säsong tre.

Svenskspråkiga tolkningar[redigera | redigera wikitext]

1987 års tecknade TV-serie av Teenage Mutant Ninja Turtles har dubbats till svenska av två olika dubbningsbolag. Första gången av Media Dubb för TV-visningar på TV3 och TV 1000, och andra gången av Sun Studio för VHS-utgivningar och senare för DVD. I Media Dubbs version lästes rösterna ursprungligen av Johan Wahlström, Johan Hedenberg, Andreas Nilsson, Bosse Bergstrand, Fredrik Dolk, Annelie Berg, Maria Weisby och Steve Kratz. Under tredje säsongen blev Johan Wahlström, Andreas Nilsson och Bosse Bergstrand utbytta mot respektive Sven-Åke Wahlström, Staffan Hallerstam och Peter Sjöquist. I Sun Studios version lästes rösterna av Kenneth Milldoff, Håkan Mohede och Nina Gunke.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

IGN utnämnde TV-serien på 55:e plats av topp 100-lista för bästa animerade TV-serier.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Carter, Bill (26 november 1990). ”THE MEDIA BUSINESS; Ninja Turtles Save the Day For CBS Children's Lineup”. The New York Times. http://www.nytimes.com/1990/11/26/business/the-media-business-ninja-turtles-save-the-day-for-cbs-children-s-lineup.html. Läst 7 augusti 2010. 
 2. ^ Truitt, Brian (3 april, 2013). ”'TMNT' embraces animated Turtle power in five ways”. USA Today. http://www.usatoday.com/story/life/2013/04/03/teenage-mutant-ninja-turtles-animated-series/2048617/. 
 3. ^ http://tv.ign.com/top-100-animated-tv-series/55.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]