Decemberkompromissen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den rikspolitiska överenskommelsen 2014, se Decemberöverenskommelsen.

Decemberkompromissen var en överenskommelse mellan LO och SAF i december 1906, då vissa av arbetarrörelsens krav tillgodosågs. Överenskommelsen tillkom i en såväl internationellt som nationellt sett turbulent tid med starka motsättningar mellan arbetstagare och arbetsgivare. I huvudsak innebar decemberkompromissen ett erkännande av arbetsgivarens rätt att leda och fördela och att fritt anställa och avskeda, men att respektera arbetarnas rätt att organisera sig.

I efterhand ledde överenskommelsen till interna motsättningar bland arbetsgivarna, där en falang ansåg att dess konsekvenser i några lokala konflikter visat att SAF gjort för stora medgivanden gentemot LO-sidan. Det ledde till ett skifte i SAF-ledningen i maj 1907, då ordföranden Gustaf Fredrik Östberg ersattes av Hjalmar von Sydow.

Under storstrejken 1909 anklagade båda parterna varandra för att ha brutit mot decemberkompromissen, som efter detta år i praktiken var överspelad. Efter 1909 rådde ända till Saltsjöbadsavtalet 1938 ett avtalslöst tillstånd mellan de båda huvudorganisationerna.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Berg, Jan O. På spaning efter en svensk modell. Idéer och vägval i arbetsgivarpolitiken 1897-1909, (idéhistorisk avhandling, Stockholms universitet 2011). ISBN 978-91-628-8264-8.
  • Kjellberg, Anders (2000) "Facklig organisering och partsrelationer i Sverige och Danmark" , i Flemming Ibsen & Steen Scheuer (red.) Septemberforliget og det 21. århundrede. Historiske perspektiver og fremtidens dilemmaer, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2000, sid 53-68, om Decemberkompromissen speciellt sid 56 och 60-62.