Demoex (parti)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Demoex var ett lokalt politiskt parti i Vallentuna kommun som grundades 2002 och var medbildare av Direktdemokraterna 2014. Partinamnet Demoex var en förkortning för "Demokratiexperimentet i Vallentuna". Demoex fattade beslut genom direktdemokrati och använde Internet för att anordna debatter och omröstningar i politiska frågor på kommunal nivå. År 2014 gick de samman med två andra direktdemokratiska partier, Äkta Demokrati och Aktiv Demokrati, och bildade partiet Direktdemokraterna.[1]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Alla invånare i Vallentuna kommun kunde från att de har fyllt 16 år delta i omröstningarna på Demoex webbplats. Resultatet i omröstningarna på Internet avgjorde hur Demoex företrädare röstar när Vallentuna kommunfullmäktige fattar beslut. Partiets företrädare hade skrivit under kontrakt. Enligt kontrakten måste företrädarna följa resultaten i omröstningarna. Ingen medlemsavgift togs ut - att delta var gratis.

Rutiner för ställningstagande[redigera | redigera wikitext]

 1. Kommunen presenterar vilka ärenden som kommunfullmäktige ska ta ställning till vid nästa möte.
 2. En moderator inom Demoex förbereder gallringen (punkt 3) genom att skriva in ärendena på Demoex demokratiforum.
 3. I gallringen röstar deltagarna om vilka ärenden vill ska gå vidare till debatt och omröstning (punkt 4). Den som röstar, sätter betyg på ärendena på en femgradig skala. De ärenden som får ett medelbetyg över 3.00 går vidare till debatt och omröstning, i de övriga frågorna lägger Demoex representant ner sin röst.
 4. Debatt. Argument för och emot diskuteras fram. Demoex eftersträvar att på bordet få så många, så sakliga och så enkla argument som möjligt.
 5. Omröstning. Deltagarna röstar. Resultatet avgör hur Demoex representant röstar i fullmäktige.
 6. Demoex representant röstar i kommunfullmäktige.

Historik[redigera | redigera wikitext]

 • 2000. Den 3 oktober 2000 arrangerade Vallentuna gymnasium en studiedag på temat "IT och demokrati". Där prövades ett elektroniskt debattsystem, vilket flera deltagare upplevde som en spännande inramning för politisk diskussion. Per Norbäck, lärare vid gymnasiet, tog initiativ till att bilda en politisk förening.
 • 2002. Demoex stiftades under våren. Partiet fick tillgång till ett Internetbaserat konferenssystem genom Mikael Nordfors, då känd som en pionjär inom direktdemokrati. Demoex ställde upp i val till kommunfullmäktige samma år. Partiet gav inga vallöften, bortsett från en möjlighet till ökat folkligt inflytande i lokalpolitiken genom direktdemokrati. Tidningar, radio och TV uppmärksammade Demoex. I valet erövrade Demoex ett mandat. I kommunfullmäktige företräddes partiet av Parisa Molagholi sedan den 4 november 2002.
 • 2004. Demoex demonstrerade 1 maj under parollen "Allmän rösträtt i sakfrågor". Demoex medverkade på Stockholm Social forum. Vid årsmötet i mars uttalas målsättningen att 100 deltagare ska delta i Demoex omröstningar. Målet nåddes så småningom. Dagens Nyheters ledarskribent Henrik Berggren skrev om Demoex i tidningen.
 • 2005. Demoex initiativtagare, Per Norbäck, tilldelades andrapris i utopi-vm vid en prisceremoni på Färgfabriken. I de femtio ärenden som fullmäktige tog upp under året röstade Demoex med den borgerliga koalitionen i 35 ärenden och emot i 13. I två ärenden slutade omröstningarna i jämvikt, varefter Demoex lade ner sin röst i dessa frågor. Under 2005 lade Demoex fyra nya motioner i fullmäktige:
 1. Låt Skattebetalarnas förening undersöka kommunens kostnader
 2. Dela på kontot för oförutsedda utgifter mellan fullmäktige och kommunstyrelsen
 3. Se över kommunens vägbelysning
 4. Sänk IT-kostnaderna genom att anamma öppen källkod
De två första motionerna avslogs. Den 20 juni 2005 röstade fullmäktige med förslaget att sätta belysning över ett populärt promenadstråk.
 • 2006: Den 20 mars 2006 hade 144 användare registrerats. Av dessa hade 112 har full rösträtt. Demoex genomsnittlige användare var en medelålders man, 30-45 år.
 • Valet 2006: Partiet ställde upp i val till kommunfullmäktige även 2006. Demoex valsedel toppades av Parisa Molagholi. Partiet fick 2,9 procent av rösterna och behöll sitt mandat i fullmäktige.
 • Valet 2010: Partiet ställde upp i val till kommunfullmäktige även 2010. Demoex valsedel toppades av Per Norbäck. Partiet fick 1,76 procent av rösterna och behöll sitt mandat i fullmäktige.
 • 2014: Partiet gick samman med två andra direktdemokratiska partier, Äkta Demokrati och Aktiv Demokrati, och bildade Direktdemokraterna.

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

År Röster Procent Mandat
2002 261 1,74 % 1 av 41 mandat
2006 471 2,85 % 1 av 41 mandat
2010 323 1,76 % 1 av 41 mandat

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Invändningar mot partiets politiska verksamhet kan sammansfattas enligt följande:[källa behövs]

 • Demoex har inte kunnat fungera som opinionsmätare eftersom de aktiva deltagarna har varit för få. Ofta har mindre än tio personer röstat i sakfrågor under första mandatperioden.
 • Deltagande förutsätter en viss Internetvana samt tillgång till uppkopplad dator. Många saknar det.
 • Avhopp bland Demoex förtroendevalda har varit minst lika vanligt som i de andra partierna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Historia. Direktdemokraterna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]