Det Stavangerske Dampskibsselskab

Från Wikipedia
Det Stavangerske Dampskibsselskab AS
Det_Stavangerske_Dampskibsselskap.jpg
Huvudkontoret i Stavanger, byggt 1971
TypFamiljeägt aktiebolag
HuvudkontorBørehaugen 1, Stavanger, Norge
NyckelpersonerYuhong Jin Hermansen, ordförande
BranschRederi
Antal anställda4 600 (2016)
Historik
Grundat1855
Ekonomi
Omsättning3,5 miljarder norska kronor (2016)
Struktur
ModerbolagFolke Hermansen AS, grundat av Folke Hermansen (1945–2006)
DotterbolagNorled AS, Tide AS, DSD Cargo AS, DSD Shipping AS
M/S Kong Olav lastar gods i Bergen, 1986
Kustångaren S/S Sanct Svithun, byggd 1927

Det Stavangerske Dampskibsselskab AS är ett familjeägt norskt transportföretag. Det ägs av holdingbolaget Folke Hermansen AS. Det har sitt huvudkontor i Stavanger

Företaget driver sjöfart utomlands genom dotterbolagen DSD Shipping AS och DSD Cargo AS samt busstrafik i Norge och Danmark genom Tide A/S. Lokalfärjerederiet Norled ingår också i företagsgruppen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det Stavangerske Dampskibsselskab grundades 1855. Rederiet drev i många år den norska inrikesstamrutten mellan Bergen och Kristiania med de tre fartygen D/S Kong Sverre, D/S Kong Haakon och D/S Kong Olaf. Senare sattes D/S Christiania och D/S Rogaland in på denna linje.

År 1914 hade Stavangerske 19 fartyg, varav två på nattlinjen Stavanger–Bergen, sju i annan kustlinjetrafik och tio på lokala rutter. År 1939 bestod flottan av 30 fartyg och rederiet var det tredje största passagerarrederiet i Norge efter Det Bergenske Dampskibsselskab och Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab.

År 1919 gick Stavangerske in i Hurtigruten. Från 1930-talet introducerade rederiet snabbgående fartyg ("sjøbusser") i lokaltrafiken runt Stavanger med det på eget varv Skjæret byggda MS Ekspress.

År 1960 var Stavangerske tillsammans med Sandnes Damp först i Norge att använda snabbgående bärplansbåtar i kusttrafiken. Den första båten var HF Vingtor, som gick i 35 knop, vilket innebar att det tog fyra timmar mellan Bergen och Stavanger, ungefär hälften som nattbåten.

Folke Hermansen övertog 1987 aktiemajoriteten i företaget, varefter det organiserades i tre huvudverksamheter: Rogaland Trafikkselsskap, godsdivisionen och shippingdivisionen.

År 2011 blev Tide helägt dotterbolag. Mellan 2011 och 2017 ägde företaget det norska regionalrederiet Nor Lines.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Det Stavangerske Dampskibsselskap, 3 juni 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]