Difteri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Difteri
Difteri kan orsaka en karaktäristiskt svullnad av halsen ("tjurnacke") på grund av svullna cervicala (hals-)lymfknutor.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 A30
ICD-9 032
DiseasesDB 3122
MedlinePlus 001608
eMedicine emerg/138  med/459
MeSH engelsk

Difteri (även kallad äkta krupp och stryparsjukan) är en mycket allvarlig bakteriesjukdom, orsakad av Corynebacterium diphtheriae. Toxinet som bakterien skapar är skadligt för flera av människans organ. Genom bättre hygien och allmänna vaccinationer (sedan 1950 ingår den i barnvaccinationerna) har difteri blivit ovanligt i Sverige. Sjukdomen är fortfarande vanligt förekommande i många utvecklingsländer och under senare år på grund av sänkt sjukvårdsstandard har den ökat i flera östeuropeiska länder, bland annat i Ryssland och Ukraina.

Difteri sprids enbart mellan människor genom direktkontakt med en sjuk person, huvudsakligen genom saliv, till exempel när man använder gemensamma glas och matbestick eller genom kyssar. Inkubationstiden är två till fem dygn från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut.

Symptom är oftast svalginfektion och kan likna halsfluss med feber. Difteri kan ge svårigheter att svälja och svullnad i halsen med tjocka gråa beläggningar, som kan ge andningssvårigheter. Sjukdomen kan också angripa slemhinnan i näsan. I efterförloppet kan difteritoxinet skada andra organ, som nervsystemet (förlamningar) och hjärtat (rytmrubbningar).

Om sjukdomen lämnas obehandlad leder den till döden för upp till tio procent av de smittade. Risken att insjukna i difteri minskade med 97 procent mellan 1980 och 2007. Källa: WHO

Difteri är en allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://lagen.nu/2004:168#K1P3S2