Diodorus Siculus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bibliotheca historica, 1746

Diodoros Siculos (Grekiska Διόδωρος Σικελιώτης), (Diodor sicilienaren), född omkring 90 f.Kr. i Agira, död omkring 30 f.Kr, var en grekisk historiker från Sicilien, känd för sitt verk Bibliotheca historica (Βιβλιοθήκη ἱστορική, Historiens bibliotek) i omkring 40 böcker.

Bibliotheca historica utgörs av tre delar. Den första delen har ett geografiskt tema, och handlar om Egypten (Bok I), Mesopotamien, Indien, Skytien och Arabien (II), Nordafrika (III), Grekland och Europa (IV-VI). Därefter (VII - XVII) återberättar han världshistorien, från Trojanska kriget till och med Alexander den stores död. Sista delen (XVII till slutet) handlar om Alexander den stores efterföljare, och slutar med Julius Caesars krig i Gallien 45 f.Kr. Slutet har inte bevarats, så det är oklart hur långt Diodoros kom i sin framställning. Av de andra böckerna har flera gått förlorade. Endast I-V och X-XX är fullständiga. De övriga böckerna finns bevarade som fragment i verk av bland andra Fotios och Konstantin VII.

Diodoros har använt ett stort antal källor, till exempel Hekataios av Abdera, Ktesias av Knidos, Eforos, Theopompos, Hieronymos av Kardia, Duris av Samos, Diyllos, Filistos, Timaios, Polybios och Poseidonios.

1472 utkom editio princeps av Diodoros historieverk, på latin av Poggio Bracciolini i Bologna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]