Diskbänksrealism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Termen diskbänksrealism är en analogi till det vardagsnära och oromantiska arbete som görs vid en diskbänk, i litteraturen och filmens värld ofta en skildring av en realistisk vardag hos gemene man.

Diskbänksrealism, alternativt köksbänksrealism, litterär term som vanligtvis syftar på långt driven realism i enkel eller fattig miljö men kan även syfta på en melankoli i finare miljöer. Termen diskbänksrealism är en analogi till det vardagsnära och oromantiska arbete som görs vid en diskbänk, i litteraturen och filmens värld ofta en skildring av en mer realistisk vardag hos gemene man. Förenklat sagt representerar köksbänksrealismen en direkt motsats till eskapism; Fucking Åmål med sin skildring av vanligt förekommande ungdomsproblem i motsats till The Avengers, en pojkdröm med en världsomvälvande story.

Begreppet används främst till 1960- och 70-talens litteratur, då sagor var ovanliga, och sociala problem sattes i centrum. [1] Svensk film är känd för sin diskbänksrealism där Ingmar Bergman varit framstående.[källa behövs] Den första mottagaren av Ingmar Bergman-priset för bästa debutfilm på Göteborgs filmfestival har gjort filmer av diskbänksrealismens karaktär.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ingrid Nettervik, I barnbokens värld[död länk]
  2. ^ 20-åring firar med himmel och helvete, Dagens Nyheter.