Diskbänksrealism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Termen diskbänksrealism är en analogi till det vardagsnära och oromantiska arbete som görs vid en diskbänk, i litteraturen och filmens värld ofta en skildring av en realistisk vardag hos gemene man.

Diskbänksrealism, alternativt köksbänksrealism, litterär term som vanligtvis syftar på långt driven realism i enkel eller fattig miljö men kan även syfta på en melankoli i finare miljöer. Termen diskbänksrealism är en analogi till det vardagsnära och oromantiska arbete som görs vid en diskbänk, i litteraturen och filmens värld ofta en skildring av en mer realistisk vardag hos gemene man. Förenklat uttryckt representerar köksbänksrealismen en direkt motsats till eskapism: som filmen Fucking Åmål med sin skildring av vanligt förekommande ungdomsproblem, i bjärt kontrast mot till exempel The Avengers, en superhjältefilm med världsomvälvande story.

Termen Kitchen Sink Realism inom konsten myntades ursprungligen av kritikern David Sylvester (1924 – 2001) efter en målning av den socialrealisminspirerade brittiske expressionisten John Bratby.

Begreppet används främst till 1960- och 70-talens litteratur, då sagor var ovanliga och sociala problem ofta sattes i centrum.[1] Svensk film är känd för sin diskbänksrealism där Ingmar Bergman varit framstående.[källa behövs] Andrea Arnold, den första mottagaren av Ingmar Bergman-priset för bästa debutfilm ("The Ingmar Bergman International Debut Award") på Göteborgs filmfestival, har gjort filmer av diskbänksrealismens karaktär.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ingrid Nettervik, I barnbokens värld[död länk]
  2. ^ 20-åring firar med himmel och helvete, Dagens Nyheter, 13 november 2009.