Dispersionsfärg

Från Wikipedia

Dispersionsfärg avser vanligen målarfärg där bindemedlet är dispergerat i en vätska det inte är lösligt i, oftast vatten.[1]

De flesta dispersionsfärger är vanliga latexfärger, det vill säga vattenburna akryl(at)- eller PVA-färger,[1] och det förekommer att de används som synonymer.

Målarfärger med olja dispergerat i vatten är också dispersionsfärger, och mer precist emulsionsfärger. Även om termen emulsion egentligen endast avser dispersion av vätska i vätska, så förekommer det att även andra typer, såsom akrylatfärger, kallas för emulsionsfärger i vardagligt tal.

Det finns även silikatfärger som tillsatts en liten del organiskt material för att bromsa härdningen och därför går att köpa färdigblandade som så kallade dispersionssilikatfärger.[2] Ren silikatfärg levereras däremot i två komponenter och börjar härda när dessa blandas.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Dispersjonsmaling Store norske leksikon. Läst 24 mars 2018.
  2. ^ Innenwandfarben: welche ist die richtige und was können sie leisten? Arkiverad 24 mars 2018 hämtat från the Wayback Machine. Bein Malerei. Läst 24 mars 2018.