Akrylfärg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bild målad med akrylfärg

Akrylfärg är en snabbtorkande konstnärsfärg som innehåller färgpigment blandat med ett akrylbindemedel. Färgen blev kommersiellt tillgänglig 1955 då den amerikanska färgtillverkaren Liquitex var de första som började tillverka den. Akrylfärger är vattenlösliga tills de har torkat och har lägre lyster än till exempel oljefärg.

Precis som inom oljemåleriet kan man tillsätta olika målningsmedium för att förändra färgens egenskaper. Till exempel öka transparensen, förlänga torktiden eller göra färgen blankare.

Akrylatfärger är vanliga i både invändigt och utvändigt byggnadsmåleri.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Först när man lyckades tillverka emulgerad polyakrylat i vatten blev akrylaten en användbar polymer för färger i byggnadsmåleriet. Från början användes huvudsakligen en typ av akryl-latex som var speciellt lämpad för kemikaliebeständig ytbehandling [1]. Men efter en utveckling, framför allt mot att utveckla sampolymerer i olika former, har akrylatfärgerna fått en markant ökad användning under 1980-talet [2]

Samma årtionde uppstod problem med rötskadade träpaneler, framför allt i Sverige och Norge. Virket ruttnade under det beständiga färgmaterialet och gav mer eller mindre svårsmälta erfarenheter. Senare forskning tyder på att dessa misslyckanden orsakades av att det under en period lanserades färger som applicerades utan föregående grundning med penetrerade oljor eller grundbehandling med alkydfärg. Det finns också samband mellan ökade problem med rötskador och införandet av restriktioner mot att använda kraftfulla biocider i färgerna [3].

Sedan mitten av 1980-talet har utvecklingen av lackfärger baserade på akrylater inneburit en avsevärd minskning av målning med lösningsburen alkydoljefärg inomhus.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johansson Kjell, Ollerstad Bertil (red.) Teknos måleri, material, teknik, färglära, Teknografiska institutet, 1975
  2. ^ Fridell Anter, Karin, Wannfors, Henrik, Så målade man, svenskt byggnadsmåleri från senmedeltid till nutid, Svensk Byggtjänst, 1997
  3. ^ Hjort, Stefan, Moisture Balance in Painted Wood Panelling, Chalmers Tekniska Högskola, 1997