Domännamn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett domännamn är på Internet ett namn på en administrativ helhet på Internet. Organisationers offentliga tjänster (såsom e-post och webbplatser) och enskilda datorer kan ofta nås med hjälp av domännamnet. Domännamnen finns till för att människor ska slippa komma ihåg de numeriska IP-adresser som används som "telefonnummer" på internet mellan datorer. Dock måste alltid domännamnet översättas till motsvarande IP-adress innan kommunikation kan ske. Detta sker vanligen automatiskt och osynligt genom en uppslagning i den löst sammanhållna globalt distribuerade databasen DNS, något som kan liknas vid Internets telefonkatalog.

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Ett domännamns uppbyggnad.

Ett domännamn består av flera olika (maximalt 127) delar. De olika delarna är separerade med punkter. Exempelvis är den första delen av "sv.wikipedia.org", "sv" en subdomän, möjligen namnet på en enskild dator inom organisationen "Wikipedia". Organisationen har i detta fall registrerat sig under toppdomänen .org (som i första hand används av icke-kommersiella organisationer). Toppdomänerna anses ligga under en för hela Internet gemensam rotdomän.

Subdomänen har här uppkallats enligt använt språk (svenska), men kunde vara ett godtyckligt namn på själva datorn. Ofta tilldelas serverdatorer subdomännamn enligt funktion, såsom "www", "ftp" och "mail" för webbserver, filserver respektive e-postserver.

Beroende på toppdomänen registrerar enskilda organisationer antingen en subdomän direkt under toppdomänen (som i fallet wikipedia.org ovan) eller i lämplig subdomän under denna (Oxfords universitet har till exempel adressen ox.ac.uk, där ac står för akademiska institutioner). Organisationens domän kan uppdelas vidare för olika underavdelningar, medan det fullständiga domännamnet ofta står för en enskild maskin eller funktion.

Tilldelning[redigera | redigera wikitext]

Domännamn delas ut av de organisationer som av ISOC fått rätten att administrera de olika toppdomänerna. För .se (Sverige) är det Stiftelsen för Internetinfrastruktur som har ansvaret medan den praktiska registreringen sköts via registratorer. Det är till dem som man vänder sig om man vill registrera ett nytt domännamn. För att registrera en domän så vänder man sig vanligen till någon återförsäljare.

Om ett domännamn är förväxlingsbart med ett befintligt varumärke eller företagsnamn kan man under vissa domäner, såsom .se och .fi, begära att få överta ett upptaget domännamn. I många domäner ges domännamnet till den första som begär det och ett eventuellt övertagande är en förhandlingsfråga mellan varumärkesinnehavaren och domäninnehavaren. I sådana domäner är det vanligt att registrera domännamn som är snarlika något sedan tidigare etablerat domännamn eller varumärke i hopp om att senare kunna sälja det en vanlig praxis.

Domänkapning[redigera | redigera wikitext]

Då domännamnet är en viktig adress till en organisation så är rätten till namnet viktigt och kan jämföras med den för ett varumärke. Domänkapning handlar om att illasinnade tar åt sig en domänadress av stort intresse för en organisation för att sedan sprida negativa budskap om företaget och/eller kräva pengar för att överlämna domännamnet. Det finns även omvänd domänkapning så kallad reverse domain hijacking, där ett företag (varumärkesinnehavare) försöker komma över ett värdefullt domännamn på ett billigt sätt genom att hävda att innehavaren till domännamnet har kapat domänen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]