Don Kulick

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Don Kulick, född 5 september 1960, är en professor i antropologi vid New York University, där han också är föreståndare för Center for the Study of Gender and Sexuality. Han har tidigare varit anställd vid såväl Stockholms som Linköpings universitet.

Kulick har bland annat sagt att "queerteori måste vara obekväm för att vara värd sitt namn". Han är en av de ledande kritikerna av den svenska sexualpolitiken och sexköpslagen, som han menar leder till en råare prostitution. Han har också studerat den svenska debatten om sexköparen.

Tillsammans med Tiina Rosenberg är Kulick Sveriges främsta queerteoretiker och var den som introducerade begreppet i landet. Han publicerade antologin Queersverige (2005). Tidigare har han genomfört antropologiska fältarbeten i en by på Papua Nya Guinea, samt bland prostituerade male-to-female-transpersonerer i Brasilien. Hans senaste forskning handlar om synen på sexualitet och handikapp i Danmark respektive Sverige (Skåne).

I januari 2015 rekryterades Kulick till Uppsala universitet för att driva det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet New Perspectives on Vulnerability.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppsala universitet (26 januari 2015). ”Universitetet rekryterar internationell toppforskare”. Pressmeddelande. Läst 4 augusti 2015.