Donnergymnasiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Donner

Donnergymnasiet AB är ett aktiebolag som äger två friskolor varav en på Gotland och en i Göteborg. Donnergymnasiets första friskola ligger i Klintehamn på södra Gotland som 1998 öppnade för gymnasieelever. Donnergymnasiet blev år 2010 uppköpt av aktiebolaget PPS som sedan sålde skolan vidare till riskkapitalbolaget Riverside Company som ligger i Kalifornien.

Donnergymnasiet Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Eriksberg centrum

Donnergymnasiet öppnade i Göteborg år 2000 vid Eriksberg CentrumNorra Älvstranden där man hyr lokaler. Skolans rektor heter sedan 2007 Martin Jonson som tidigare varit lärare både i Klintehamn och Göteborg. Under läsåret 2009 till 2010 var den tidigare biträdande rektorn Jonas Nilsson vikarie för Jonson.

På skolan finns fyra program: samhällsvetenskapligt, naturvetenskapligt, estetiska programmet - Musik och sedan 2012 det nystartade programmet - Ekonomi. Från 2007-2011 fanns även en Musikproduktionslinje. För det samhällsvetenskapliga programmet erbjuds inriktningarna samhällsvetenskap samt beteendevetenskap och för det naturvetenskapliga programmet naturvetenskap och naturvetenskap, samhälle och natur-estet. På det estetiska programmet finns inriktningen musik och på det ekonomiska programmet erbjuds ekonomi samt juridik. Läsåret 11/12 gick det 531 elever på skolan.[1] Även schemaläggningen lockar elever; då skolan helt saknar håltimmar går eleverna i skolan kl 9-15 varje vardag, undantaget onsdagar som är lektionsfria.

I Skolverkets inspektionsrapport från år 2005 konstaterar man att "verksamheten i Donnergymnasiet övergripande är av mycket god kvalitet" och att "den pedagogiska verksamheten är mycket bra liksom skolledningens förtrogenhet med verksamheten vilket sannolikt bidrar till skolans goda resultat".

Gymnasieintagningen[redigera | redigera wikitext]

Maxpoäng vid gymnasieintagningen är 320, då har man fått A/MVG i alla de 16 ämnena i grundskolan.

Vid elevintagningen till höstterminen 2005 var Donnergymnasiet den skola i Göteborg med högst intagningspoäng till det naturvetenskapliga programmet tillsammans med Sigrid Rudebecks gymnasium. Den slutliga intagningspoängen blev 310 poäng.

Vid elevintagningen till höstterminen 2006 var Donnergymnasiet den skola i Göteborg med högst intagningspoäng till det naturvetenskapliga programmet tillsammans med Sigrid Rudebecks gymnasium.[2] Den slutliga intagningspoängen blev 300 poäng med medelvärdet 313 poäng. Vad gäller det samhällsvetenskapliga programmet hade skolan en preliminär intagningspoäng på 250 poäng, något som sedan höjdes i definitivintagningen till 265 poäng. I och med detta ökade medelvärdet något ifrån 280 till 295 poäng. Sett till medelvärdet blev Donnergymnasiet den skola med näst högst poäng för det samhällsvetenskapliga programmet i Göteborg, efter Sigrid Rudebecks gymnasiums 299 poäng.[2]

Vid elevintagningen till höstterminen 2007 var Donnergymnasiet den skola i Sverige med högst intagningspoäng till det naturvetenskapliga programmet. Den slutliga intagningspoängen blev 310 poäng med medelvärdet 314 poäng.[3]

Vid elevintagningen till höstterminen 2008 låg Donnergymnasiet än en gång högst i Göteborg på naturvetenskapliga programmet, med en intagningspoäng på 295 poäng och ett medelvärde på 309 poäng.

Vid elevintagningen till höstterminen 2011 var Donnergymnasiet den skola i Göteborg med högst intagningspoäng tillsammans med Göteborgs Högre samskola. Den slutliga intagningspoänget på Donnergymnasiets naturvetenskapliga program var då 290 poäng, alltså det högsta av alla skolor i hela Göteborg. Donnergymnasiet blev också samma år den skola med högst intagningspoäng i hela Göteborg när det gäller det samhällsvetenskapliga program. Till intagningen 2011 var det slutliga intagningspoänget på det samhällsvetenskapliga programmet på Donnergymnasiet 280 poäng med ett medelvärde på 297 poäng, alltså återigen de högsta i hela Göteborg.[4]

Vid antagningen till höstterminen 2012 var Donnergymnasiet återigen den skola med högst intagningspoäng i Göteborg tillsammans med Göteborgs Högre Samskola. Efter slutantagningen så var antagningspoängen till det naturvetenskapliga programmet också då 290 poäng, med ett medelvärde på 310 poäng vilket var högre än Göteborgs Högre Samskola. Även på det samhällsvetenskapliga programmet så hade Donnergymnasiet tillsammans med Mikael Elias Teoretiska Gymnasium högst antagningspoäng i Göteborg, vilken efter slutantagningen var 265 poäng. Medelvärdet blev 288 poäng, som var högre än Mikael Elias Teoretiska Gymnasium.[5]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

I inspektionsrapporten från Skolverket angående Donnergymnasiet i Göteborg påpekas det att till bristerna hör att "skolan saknar skriftlig kvalitetsredovisning" och att "utbildningen vid skolan är inte avgiftsfri för eleverna, då icke obetydliga kostnader för skolresor delfinansieras av föräldrarna". Skolan tog till sig kritiken, och våren 2006 gjordes en kvalitetsredovisning.[6] Skolresor i utbildningssyfte finansieras numera helt av Donnergymnasiet, precis som det alltid har gjorts på Gotland.

Donnergymnasiet Gotland[redigera | redigera wikitext]

På Gotland finns Donnergymnasiet i Klintehamn, tre mil söder om Visby. Donnergymnasiet Klintehamn erbjuder barn- och fritids-, hotell- och restaurang-, livsmedels-, media-, naturvetenskaps- , samhällsvetenskaps-, estetiska- och hantverksprogrammet. För det estetiska programmet finns inriktningarna musik samt bild och form och för hantverksprogrammet finns inriktningen frisör. I Slite har energiprogrammet drivts förut, men på grund av bristande intresse är detta program nedlagt. Även individuella programmet erbjuds med programinriktning (PRIV).[7]

Under hösten 2009 planerar skolan i Klintehamn att som första gymnasieskola starta ett datorspelsprogram med riksintag.[8]

Sammanlagt går drygt 500 elever på Donnergymnasiets Gotlandsskolor, och i likhet med Donnergymnasiet Göteborg erbjuds så kallad blockläsning vilket innebär att man som elev läser cirka två ämnen per dag. Även på Gotland är onsdagarna schemafria, vilket får ses som Donnergymnasiets karaktäristiska nisch, dock bedrivs stödundervisning för elever som missat undervisning under onsdagar.

Skolverket har inte författat någon inspektionsrapport för Donnergymnasiet Gotland.

Donnergymnasiet har ansökt om att starta grundskoleutbildning på Gotland, i nedläggningshotade kommunala grundskolorna i Eksta socken och Fardhems socken som omfattar årskurs 1-6. Dock drogs ansökan tillbaka senare.

Donnergymnasiet bedriver viss samarbete med nystartade (2007) friskolan Guteskolan i Visby, en friskola startat av f.d anställda på skolan. Dessutom så har frigymnasiet Gotlands hästgymnasiums rektor Fredrik Lundgren tidigare undervisat på Donnergymnasiet.

Elever från samhällsprogrammet har chansen att få delar av sin utbildning i Chile under 3 månader där de bor hos chilenska familjer och går på en chilensk skola.

Lokalerna som Donnergymnasiet på Gotland huvudsakligen bedriver undervisning i ägs av företaget, i Slite var skolans lokaler tidigare ett hotell, dessutom har viss utbyggnad skett sedan dess och i Klintehamn var skolans lokaler tidigare ett äldreboende uppfört av Klintehamns kommun, senare under 1990-talet blev det en flyktingförläggning och kommunal grundskola under ombyggnationen av kommunala Klinteskolan, i Klintehamn hyrs även lokaler av Gotlands kommun som delas med vårdcentralen, som ligger bredvid skolan i ett identisk hus som ena huset som skolan äger, dessutom hyrs lokaler i Klintehamn av en företagare där bl.a inackordering bedrivs inriktat mestadels till elever som inte kommer ifrån Gotland.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ursprungliga Donnergymnasiet ligger i Klintehamn på Donnersgatan, därav namnet. Undervisningen startades hösten 1998.

År 2010 lades Donnergymnasiet i Slite ner och numera finns Donnergymnasiet enbart i Klintehamn och Göteborg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Skolblad avseende Donnergymnasiet”. http://siris.skolverket.se/reports/rwservlet?pdf=&geo=&report=skolblad_gy&P_SKOL_ID=18231. Läst 22 april 2013. 
  2. ^ [a b] ”Slutintagningen 2006 Intagningspoäng och medelvärde” (pdf). Arkiverad från originalet den 28 september 2007. https://web.archive.org/web/20070928022238/http://www.indranet.nu/statistik/2006stat24.pdf. Läst 26 augusti 2010. 
  3. ^ ”Slutintagningen 2007 Intagningspoäng och medelvärde” (pdf). Arkiverad från originalet den 28 september 2007. https://web.archive.org/web/20070928022225/http://www.indranet.nu/statistik/2007stat17.pdf. Läst 26 augusti 2010. 
  4. ^ ”Slutintagningen 2011 Intagningspoäng och medelvärde” (pdf). Arkiverad från originalet den 5 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120105234750/http://www.indranet.se/statistik/2011stat24.pdf. Läst 8 augusti 2011. 
  5. ^ ”Slutintagningen 2012 Intagningspoäng och medelvärde” (pdf). http://www.indranet.se/statistik/2012stat24.pdf. Läst 17 april 2013. [död länk]
  6. ^ ”Kvalitetsredovisning 2005/06” (pdf). Arkiverad från originalet den 12 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100812125036/http://www.donnergymnasiet.se/Goteborg/pdf/kval_red_0506.pdf. Läst 26 augusti 2010. 
  7. ^ ”Donnergymnasiet i Slite satsar på gymnasielärlingar”. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4043504. Läst 26 augusti 2010. 
  8. ^ ”Donnergymnasiet först i landet med spelutbildning”. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4593731. Läst 26 augusti 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]