Dorotea (helgon)

Från Wikipedia
Sankta Dorotea
Sankta Dorotea
Sankta Dorotea
Sankta Dorotea
Målning av Francisco de Zurbarán (cirka 1645).
Jungfru och martyr
Föddcirka 290
Caesarea, Kappadokien
Död305 eller 311
Caesarea, Kappadokien
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
HelgedomSanta Dorotea i Rom
Helgondag6 februari
AttributSvärd; korg med frukt och blommor; Jesusbarnet
Skyddshelgon förBrudar; florister; trädgårdsmästare

Dorotea (grekiska Δωροθέα, ’Gudsgåva’), född omkring 290 i Caesarea i Kappadokien (Mindre Asien), död 6 februari 305 i Caesarea, var en kristen jungfru som led martyrdöden genom halshuggning. Dorotea vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan. Hennes minnesdag firas den 6 februari. Sankta Dorotea tillhör de fyra Virgines capitales och de fjorton nödhjälparna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

När man skulle avrätta Dorotea, sade den kejserlige ämbetsmannen Theophilus hånfullt till henne, att hon skulle sända honom en korg med frukter och rosor från sitt himmelska paradis hon så ofta talat om. Just som Dorotea böjde knä för att ta emot det dödande svärdshugget, uppenbarade sig enligt legenden en gosse – Jesusbarnet – i purpurfärgad mantel och med stjärnor i håret, bärande en korg med rosor och äpplen, trots att det var mitt i vintern. Dorotea bad gossen att ge korgen åt Theophilus, som då lät omvända sig till kristendomen och tog emot dopet. Kort därefter led han själv martyrdöden.

Sankta Dorotea framställs i den kristna konsten som en ung kvinna med en krona eller krans av rosor på huvudet. Som attribut har hon ett svärd (martyrredskapet), en korg med rosor och äpplen samt en rosenkvist. Ibland förekommer även Jesusbarnet i den doroteanska ikonografin. Dorotea är skyddshelgon för trädgårdsmästare och blomsterodlare.

Sankta Doroteas reliker vördas i kyrkan Santa Dorotea i norra Trastevere i Rom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh (1992) (på engelska). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford Reference (3 ed.). Oxford: Oxford University Press. sid. 136. ISBN 0-19-283069-4 
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]