Anatolien

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mindre Asien)
Hoppa till: navigering, sök
Anatolien.

Anatolien (på turkiska Anadolu; från grekiska Ανατολή, anatolē eller anatolí, vilket betyder "soluppgång", jämför Orienten), även känt som Mindre Asien (på latin Asia Minor), är den halvö i sydvästra Asien som upptar större delen av Turkiet.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Landskapet domineras av höga bergskedjor. Regionen avgränsas av Svarta havet i norr, Georgien i nordost, det armeniska höglandet i öster, Mesopotamien i sydost, Medelhavet i söder och det Egeiska havet i väster. I nordväst separeras Anatolien från Trakien i Europa av Marmarasjön som tillsammans med Bosporen och Dardanellerna utgör en förbindelse mellan Svarta havet och Egeiska havet.

Den viktigaste staden i dagens Anatolien är Ankara, Turkiets huvudstad, som ligger mitt på halvön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I Anatolien har flera historiska stater funnits, bland andra Troja, Arzawa, Hettiterriket, Bysans, och Osmanska riket. Det har tidigt funnits bosättningar i Anatolien vars invånare talat olika indoeuropeiska språk, bland annat luviska, hettitiska, arameiska, kurdiska, persiska och grekiska, men idag är turkiska språk i majoritet. Det finns även belägg för språk som inte kunnat klassificeras. Stundtals har det hävdats att indoeuropéerna ursprungligen kom från Anatolien.