Mysteriet Dracula

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dracula (film, 1931))
Hoppa till: navigering, sök
Mysteriet Dracula
(Dracula)
Mysteriet Dracula
Genreskräck
RegissörTod Browning
ProducentTod Browning och Carl Laemmle Jr.
SkådespelareBela Lugosi
FotografKarl Freund
ProduktionsbolagUniversal Pictures
Premiär
Speltid75 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$355,000
UppföljareDraculas dotter (1936)
IMDb SFDb

Mysteriet Dracula (engelska: Dracula) är en amerikansk skräckfilm som hade biopremiär i New York City den 14 februari 1931[1], producerad av Universal Pictures Den är baserad på Bram Stokers roman med samma namn. Denna film, och Frankenstein från samma år innebar startskottet för Universals ljudskräckfilmer (man hade gjort en rad framgångsrika stumfilmer under 1920-talet) och bidrog till att öka genrens popularitet.

Filmen är också den som Bela Lugosi allra mest kommit att förknippas med, och hela hans framtida karriär kom att definieras av den; han drabbades av typecasting och fick nästan enbart roller i skräckfilmer.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Londonmäklaren Renfield åker till ett mytomspunnet slott i Transsylvanien där en greve Dracula ska skriva på köpekontraktet till ett hus utanför London. Renfield blir galen och åker med greven till England, där Renfield blir intagen på mentalsjukhus. Greven blir bekant med två damer, Lucy och Mina som han snart har i sitt våld.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Samtidigt som denna film spelades in spelades en spanskspråkig version in på samma plats (den engelska på dagtid och den spanska på nattetid, sägs det). Den spanska filmen regisserades av George Melford och hade Carlos Villarías i titelrollen. Vid tiden för filmens premiär var det många biografer som inte kunde visa ljudfilm. Därför gjordes det stumma versioner av filmen så att den kunde visas där.[källa behövs]

Filmen följdes av Draculas dotter (1936), Draculas son (1943), Frankensteins hus (1944) och Draculas hus (1945)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Dracula” (på engelska). Internet Movie Database. 14 februari 1931. http://www.imdb.com/title/tt0021814/releaseinfo?ref_=tt_ov_inf. Läst 23 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]