Dracula (film, 1931)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dracula
Dracula
Genre Skräck
Regissör Tod Browning
Producent Tod Browning och Carl Laemmle Jr.
Skådespelare Bela Lugosi
Fotograf Karl Freund
Produktionsbolag Universal Pictures
Premiär 14 februari, 1931 (New York)
Speltid 75 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget $355,000
Uppföljare Draculas dotter (1936)
IMDb
Trailer

Dracula (i Sverige även släppt som Mysteriet "Dracula") är en amerikansk skräckfilm från 1931 producerad av Universal Pictures Den är baserad på Bram Stokers roman med samma namn. Denna film, och Frankenstein från samma år innebar startskottet för Universals ljudskräckfilmer (man hade gjort en rad framgångsrika stumfilmer under 1920-talet) och bidrog till att öka genrens popularitet.

Filmen är också den som Bela Lugosi allra mest kommit att förknippas med, och hela hans framtida karriär kom att definieras av den; han drabbades av typecasting och fick nästan enbart roller i skräckfilmer.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Samtidigt som denna film spelades in spelades en spanskspråkig version in på samma plats (den engelska på dagtid och den spanska på nattetid, sägs det). Den spanska filmen regisserades av George Melford och hade Carlos Villarías i titelrollen. Vid tiden för filmens premiär var det många biografer som inte kunde visa ljudfilm. Därför gjordes det stumma versioner av filmen så att den kunde visas där.[källa behövs]

Filmen följdes av Draculas dotter (1936), Draculas son (1943), Frankensteins hus (1944) och Draculas hus (1945)

Handling[redigera | redigera wikitext]

Londonmäklaren Renfield åker till ett mytomspunnet slott i Transsylvanien där en greve Dracula ska skriva på köpekontraktet till ett hus utanför London. Renfield blir galen och åker med greven till England, där Renfield blir intagen på mentalsjukhus. Greven blir bekant med två damer, Lucy och Mina som han snart har i sitt våld.

Skådespelare och deras rollfigurer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]