Drink

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Drinkar
Flamberade drinkar

En drink är en dryckesvara som blandats glasvis, oftast innehållande en eller flera spritdrycker. På engelska kan en "drink" syfta på alla sorters drycker från vatten och juice till drycker som innehåller alkohol. På svenska (och danska) menar man med "drink" emellertid uteslutande drycker med flera än en ingrediens och innehållande alkohol - såvida man inte explicit säger en "alkoholfri drink".

Man skiljer mellan flera olika drinktyper, som long drink, cocktail och shot. De icke-alkoholhaltiga dryckerna i drinken brukar sammanfattande kallas virke.

Blandning av drinkar[redigera | redigera wikitext]

Drinkar blandas ibland i glaset, ibland i särskilda kärl. Ingredienserna kan röras ihop, men kan också skakas ihop till exempel i en Boston shaker.

Alkoholfria drinkar[redigera | redigera wikitext]

Alkoholfria drinkar är ett bra val för allt ifrån den gravida till den som bara vill variera sig ibland eller slippa bakfylla, samt för de som aktivt väljer en nykter livsstil. Motsvarigheten till Cocktail (alkohol) kallas Mocktail (alkoholfri).

En av de mest kända alkoholfria drinkarna, Shirley Temple, har fått sitt namn av artisten Shirley Temple som drack drinken när hon gick på premiärer som ung och inte fick dricka alkohol. Drinken består av Grenadin, Ginger ale, apelsinjuice. Arnold Palmer är en annan känd alkoholfri drink, som fått sitt namn från den amerikanska golfaren Arnold Palmer, som brukade beställa drinkar med halva glaset iste och andra halvan lemonad.[1]

Kända drinkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]