Shot (dryck)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Shot (alkohol))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett shotglas fyllt med fishermans friend-smakande vodka

Shot är en ursprungligen engelskspråkig benämning på en dryck serverad i ett litet glas, vanligen 4-6 centiliter, avsedd att "svepas" i en klunk (ett kraftfullt "skott"). Ursprungligen avsåg namnet en alkoholhaltig dryck, men har efterhand (under främst 2000-talet) också blivit benämning på alkoholfria dito med koncentrerade fruktjuiceblandningar.[1]

Den alkoholhaltiga shoten kan bestå av en ren spritdryck eller en cocktail av olika alkoholdrycker blandade med andra drycker. Shots kan vara skakade, omrörda, blandade, i flera lager eller bara hälld som den är. Shotglas eller sherryglas är det vanligaste kärlet som används.[2] Shots serveras oftast på barer. Vissa bartendrar kan ha sina egna "signatur-shots.

Alkoholfria shotar säljs oftast i juicebarer, hälsokostserveringar eller färdiga i livsmedelsbutiker för uppiggande, energigivande och hälsostärkande effekt, som ett alternativ till koffeinhaltiga, mer artificiella energidrycker, och innehåller ofta till exempel färskpressad frukt- och grönsaksjuice, ingefära och andra hälsokostingredienser.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]