Bakfylla

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”baksmälla” leder hit. För den svenska filmen, se Baksmälla (film). För den amerikanska filmen Baksmällan, se Baksmällan.
Bakfylla
La buveuse, porträtt av Suzanne Valadon, Toulouse-Lautrec.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10G44.83, F10
Medlineplus002041
En bakfull person.

Bakfylla, baksmälla, bakrus eller i vardagligt tal bakis[1] är ett fysiskt och psykiskt tillstånd som följer efter berusning på alkohol eller annat berusningsmedel.

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Alkohol bryts ned i levern i två steg. Först från etanol till acetaldehyd. Acetaldehyden bryts sedan i sin tur ned till ättiksyra, som kroppen kan använda för att producera energi. En viss mängd av den i steg ett bildade acetaldehyden bryts dock inte ned till ättiksyra utan fortsätter att cirkulera i kroppen. Acetaldehyd är en kraftig nervirritant och neurotoxin och kan orsaka stor skada i kroppen. Kroppens naturliga försvar mot acetaldehyd (och alla andra aldehyder för den delen) är cystein (en aminosyra) och glutation (en liten cysteininnehållande peptid). Dessa molekyler innehåller en sulfhydrylgrupp som är kemiskt aktiv mot aldehyder. Under sin kamp med att bryta ned aldehyder, immobiliseras cysteinet genom att omvandlas till cystin.

Etanol inhiberar även insöndringen av hormonet vasopressin vilket leder till kraftig urinbildning, något som förklarar uttorkningen vid bakfylla.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

En bakfylla kan ge ett flertal symptom. Beroende på hur kraftig bakfyllan är kan den ge följande: Torr mun, huvudvärk, illamående, ångest, extra känslighet för ljus och ljud, utmattning, frossa, kräkningar samt nedsatt balans.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: bakis