Dubbeldäckare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om dubbeldäckade bussar. För det dubbeldäckade tåget, se X40; för flygplanet, se A380. För flygplanstypen med vingar ovanpå varandra, se biplan.
En Routemaster, det vill säga en klassisk dubbeldäckad buss från London

Dubbeldäckare är en buss med två våningar. Den mest kända modellen är antagligen Routemasterbussarna i London. Dessa går inte längre i reguljär trafik, utan numera bara på två så kallade Heritage Routes i centrala delarna av London. Begagnade exemplar av Routmaster har sålts till bland annat Sverige, men är dock inte lämpade att användas i trafik med anledning av den svenska högertrafiken. Det finns dock inget i förbud mot att göra det.

Dubbeldäckare som stadsbuss finns även i fler engelska städer samt i Berlin i Tyskland, där många av stombusslinjerna trafikeras med moderna dubbeldäckarbussar.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Linjetrafik på landsbygden[redigera | redigera wikitext]

En dubbeldeckarbuss i Norrtälje.

I Norrland finns sådana som linjebussar på längre linjer, till exempel på linje 100 mellan Sundsvall - Umeå - Luleå - Haparanda samt på linje 45 mellan Östersund och Gällivare. I Östergötland går det dubbeldäckare på den hårt belastade sträckan mellan Linköping och Norrköping. I Västra Götalands län trafikerar Västtrafik sträckan Borås-Göteborg med dubbeldäckare sedan december 2010.[1] Den 24 juni 2011 började det även att gå dubbeldäckade bussar i linjetrafik på SL:s linje 676 mellan Stockholm och Norrtälje av typen VDL Synergy.[2] Under sommaren 2012 har även Upplands lokaltrafik fått Vanhool-dubbeldäckare på linjerna Uppsala-Enköping och Uppsala-Västerås.[3]. Sedan 2015 kör Skånetrafiken dubbeldäckare på Skåneexpressen linje 10 mellan Helsingborg och Örkelljunga[4].

Turisttrafik[redigera | redigera wikitext]

Det finns också turistbussar av dubbeldäckartyp. Då kan man inte ha bagage under golvet, utan istället är bakre delen av första våningen gjord för det. Då detta bagageutrymme är begränsat är det vanligt att man använder en släpvagn för att få plats med allt bagage.

Linjetrafik i tätort[redigera | redigera wikitext]

Under 2012 och 2013 fanns den privata busslinjen "Djurgårdsbussen" i Stockholm som använde dubbeldäckare i reguljär tätortstrafik. Linjen gick i 20-min intervaller under dagtid från Cityterminalen i Stockholm till Skansen på Djurgården och hade hållplatser gemensamt med Storstockholms Lokaltrafik (SL) vid bl.a. Hötorget, Kungsträdgården och Nybroplan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nyström, Ulf (18 november 2010). ”Ta dubbeldäckaren till Borås”. Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.493148-ta-dubbeldackaren-till-boras. Läst 16 april 2013. 
  2. ^ http://sl.se/sv/Om-SL/Nyheter/Ny-buss-i-Norrtaljetrafiken/
  3. ^ http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtuppland/dubbeldackare-mellan-uppsala-och-enkoping
  4. ^ ”Den 16 augusti blir Örkelljunga lite mer likt London - då får SkåneExpressen 10 Skånetrafikens första dubbeldäckare”. Mynewsdesk. http://www.mynewsdesk.com/se/skanetrafiken/pressreleases/den-16-augusti-blir-oerkelljunga-lite-mer-likt-london-daa-faar-skaaneexpressen-10-skaanetrafikens-foersta-dubbeldaeckare-1199139. Läst 2015-10-30. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]