Dubbelmordet på Ikea i Västerås

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dubbelmordet på Ikea i Västerås inträffade den 10 augusti 2015.

Två personer, en 27-årig man och hans 55-åriga mor, blev mördade med kniv på Ikeas varuhus i köpcentret Erikslund i Västerås.[1] Gärningsmannen tog de två knivarna som användes under dådet från husgerådsavdelningen.[2] Offren var okända för förövaren. Efter att ha attackerat offren högg han sig själv, varför man från början trodde att det var en annan person som utfört dådet.[3] En vän till gärningsmannen som besökte varuhuset tillsammans med honom anhölls, men friades senare från alla misstankar.

Gärningsmannen, Abraham Ukbagabir, född 1979, var flykting från Eritrea och bosatt på en förläggning i Arboga. Han hade några veckor tidigare fått reda på att han skulle avvisas till Italien där han hade tillfälligt uppehållstillstånd, och hade timmarna före mordet varit på möte med Migrationsverket angående detta. Han sade även att han valde sina offer för att de "såg svenska ut"[4]

I den ganska livliga diskussionen kring invandringsfrågor som rådde vid tillfället blev detta ett ämne för debatt, och bland annat blev asylboendet där gärningsmannen bott utsatt för hot.

Gärningsmannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse och utvisning. Domen fastställdes i hovrätten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]