Ikea

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ikea International Group
Ikeas logotyp
Typ Stiftelse
Huvudkontor Nederländerna Delft, Nederländerna
Nyckelpersoner Lars-Johan Jarnheimer
Styrelseordförande
Peter Agnefjäll
Koncernchef Vd
Bransch Detaljhandel
Produkter Möbler Hemelektronik
Antal anställda 139 000[1] - 2012
Historia
Grundat 1943
Grundare Ingvar Kamprad
Ekonomi
Omsättning 27,628 miljarder
Rörelseresultat € 3,482 miljarder
Vinst efter skatt € 3,202 miljarder
Tillgångar € 44,748 miljarder
Eget kapital € 29,072 miljarder
Struktur
Ägare Stichting INGKA Foundation
Moderbolag INGKA Holding B.V.
Övrigt
Webbplats IKEA.se
Fotnoter Siffror från 2012 års bokslut.[2]
Länder Ikea har butiker i. (Gul markering avser planerade etableringar.)

Ikea (namnet är bildat av initialerna för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd) är ett multinationellt möbelföretag som grundades 1943 av Ingvar Kamprad. Bolaget ägs av en stiftelse i Nederländerna som i sin tur ägs av stiftelsen Interogo i Luxemburg [3], men kontrolleras alltjämt av familjen Kamprad. Under verksamhetsåret 2012 omsatte Ikeakoncernen 241 miljarder kronor. 2008 hade koncernen omkring 135 000 anställda i 45 länder. Huvudkontoret för Sverige ligger i Malmö, dit man flyttade år 2015. [4][5]

Varuhus, produkter och katalog[redigera | redigera wikitext]

För en lista över Ikeas varuhus, se Lista över Ikeavaruhus.

Verksamhetsåret FY15 (sep 2015-aug 2016) fanns totalt 328 Ikeavaruhus i 43 länder och territorier. Av dessa varuhus drivs ca 40 av externa franchisetagare i bland annat Mellanöstern, spanska öarna och på delar av den asiatiska marknaden.

De fem största försäljningsländerna är Tyskland 14 %, USA 14 %, Frankrike 8 %, Storbritannien 7 % och Italien 5 %.[6]

I Sverige finns totalt 20 varuhus. Det nyaste invigdes i Umeå 26 februari 2016. Varuhuset som invigdes dessförinnan var det i Borlänge den 25 oktober 2013. Världens nordligaste Ikea ligger i Haparanda i Sverige, vid gränsen till Finland (HaparandaTornio). Ikea i södra Moskva var år 2005 världens mest besökta shoppingcenter med sina 55 miljoner besökare. Samtidigt var Ikea i norra Moskva (som finns på vägen till Sjeremetievo internationella flygplats) världens näst mest besökta shoppingcenter.[7]

Ikea namnger sina produkter tematiskt. Badrumsprodukter får till exempel namn från svenska sjöar och vattendrag, matsalsbord och stolar namnges med finländska geografiska namn, bord och stolar ges manliga namn och mattor får danska geografiska namn. Ikeas produkter har i de allra flesta fallen samma namn över hela världen.

Företagets katalog med bilder och priser på deras möbler är världens största kommersiella trycksak.[8] Den trycktes 2012 på 27 språk och i 191 miljoner exemplar.[9] En ny upplaga av katalogen kommer varje år i augusti eller september, beroende på utgivningsland.

Världens fem största Ikea-varuhus[redigera | redigera wikitext]

 1. Stockholm Kungens Kurva, Sverige: 63.200[10]
 2. Seoul, South Korea, 59.000 Kvm
 3. Shanghai Pudong, Kina: 49 400 m²
 4. Shenyang, Kina: 47 000 m²
 5. Tianjin, Kina: 45 736 m²

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ikeas historia

Företaget grundades 1943 av Ingvar Kamprad när han var sjutton år gammal. Från början såldes pennor, tavelramar, klockor, smycken, nylonstrumpor, plånböcker och annat som Kamprad kom över. Möbler började inte säljas förrän 1947 och 1955 började egendesignade möbler säljas.

Namnet Ikea sattes av grundaren Ingvar Kamprad och är en akronym för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Här är Elmtaryd en äldre stavning för gården Älmtaryd där Kamprad växte upp. Gården är belägen i socknen Agunnaryd.

Från början sålde Kamprad varorna per postorder, men 1953 öppnades en affär i Älmhult. Nära den gamla affären uppfördes senare ett större varuhus, som stod klart 1958 och fick stå som modell när man började bygga fler varuhus runt om i Sverige. Det första varuhuset utanför Sverige – och tillika Ikeas andra varuhus – öppnades 1963 i Asker utanför Oslo.

Svensk mat[redigera | redigera wikitext]

På de flesta Ikeavaruhus finns en restaurang där man säljer svensk mat, däribland köttbullar. Ikea har kommit att bli den största exportören av förädlade livsmedel från Sverige.[11] Restaurangen är obligatorisk i alla Ikeavaruhus med meningen Inga affärer görs på fastande mage, något Kamprad själv sade. Det finns strikta regler för hur stor restaurangen måste vara, precis som att alla de nya varuhus som byggs måste innehålla ett lekrum (även detta har Kamprad bestämt eftersom ingen kan göra affärer med barn springandes runt benen).

I Sverige, liksom i andra länder, finns det en matbutik i anslutning till utgångskassorna, en så kallad Swedish Food Market. I butikerna finns ett brett urval av klassisk svensk husmanskost, så som sill, knäckebröd, julmust och så vidare. Flertalet produkter säljs under Ikeas eget varumärke; Ikea Food. Den svenska motsvarigheten kallas Montera & Dinera.

Utanför kassorna, ofta i anslutning till Swedish Food Market, finns även en så kallad 'Bistro.' Där säljs ett mindre urval snabbmatsprodukter. Sortimentet varierar från land till land. I Sverige har femkronorskorven nått viss berömmelse och blivit något av en symbol för Ikea.

Ikea vid Kungens kurva[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ikea Kungens kurva

Det andra varuhuset i Sverige, efter det i Älmhult, stod klart i Kungens Kurva söder om Stockholm 1965. Varuhuset karaktäriseras av en stor, rund byggnad, som har fått sin inspiration av Guggenheimmuseet i New York. Ikea kallades vid tiden för Ikéa och när bygget stod klart pågick en namnstrid inom företaget. Det slutade med att varuhuset fick två olika skyltar, från söder var texten IKEA medan det från norr var Möbel-IKEA. På grund av ett elfel i en av skyltarna drabbades Ikea av en brand 5 september 1970 som skadade varuhuset svårt.[12] En ombyggnad genomfördes och resulterade i det numera välkända Ikeakonceptet med restaurang och tag-själv-lager.

En möbelhandlares testamente och Ikeaandan[redigera | redigera wikitext]

År 1976 formerade Ingvar Kamprad nio teser[13] som sammanfattade hans gärning, organisation och den speciella "Ikeaanda" som enligt Kamprad genomsyrar företaget. Dokumentet innehåller sortimentsregler, strategiförklaringar och hans vision för företaget. Teserna lyder i punktform:

 1. Sortimentet – vår identitet
 2. Ikeaandan. En stark och levande verklighet
 3. Vinst ger oss resurser
 4. Att med små medel nå goda resultat
 5. Enkelheten är en dygd
 6. Linje annorlunda
 7. Kraftsamling – viktig för vår framgång
 8. Att ta ansvar – en förmån
 9. Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!

Ikea Way[redigera | redigera wikitext]

Ikea har startat en intern skola, Ikea Way, där företagets chefer utbildas. Enligt Ikea skall utbildningen göra cheferna till ambassadörer för företaget för att slå vakt om den så kallade Ikeaandan.

Ägarstruktur[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel:Ikea-sfären

Inom Ikea-sfären finns tre grenar:

 • Företaget Inter Ikea Systems BV, som äger namn och koncept och är registrerat i Nederländerna. Det ägs av holdingbolaget Inter Ikea Holding SA, registrerat i Luxemburg, vilket i sin tur ägs av stiftelsen Interogo Foundation, registrerad i Liechtenstein och som enligt Ingvar Kamprad "kontrolleras av min familj och förvaltas av en styrelse som endast består av externa ledamöter".[14][15] Varje år betalar alla Ikeas franchisetagare tre procent av omsättningen i franchisingavgift till Inter Ikea Systems. År 2005 var omsättningen 135 miljarder kronor, vilket alltså gav Inter Ikea Systems, ett tillskott på drygt fyra miljarder kronor det året.
 • Ikano-koncernen, som inte tillhör Ikea-sfären men som är helägt av familjen Kamprad, med huvudkontor i Luxembourg, och bedriver verksamhet i branscherna Finans, Försäkring, Fastigheter och Detaljhandel.

Kritik mot Ikea[redigera | redigera wikitext]

Byggandet av nya Ikeavaruhus har flera gånger lett till kontroverser. Ibland har historiskt värdefulla byggnader rivits, vilket lett till konflikter med föreningar och experter. Bland annat planerades en modernistisk byggnad ritad av den kände arkitekten Marcel Breuer att rivas.[16] I ett annat fall fick Ikea beviljat, och genomfört, rivandet av ett antal historiskt värdefulla byggnader i New York för att bereda plats för en parkeringsplats; åtgärden stämplades som "skamlig" av Simeon Bankoff, ordförande för Historic Districts Council.[17] I samband med att ett varuhus i Saudiarabien återöppnades år 2004 rapporterade brittiska BBC att tre människor klämdes till döds;[18] Ikeas säkerhetsåtgärder ifrågasattes.

Norska politiker kritiserade 2005 Ikea för att "stödja kvinnoförtrycket i muslimska länder" genom att avstå från att avbilda kvinnor i de monteringsanvisningar som medföljer möblerna. Ikeas norska informationschef, Camilla Lindemann, försvarade ställningstagandet genom att hänvisa till "kulturell hänsyn", medan den svenska informationschefen Fredrik Wahrolén helt tillbakavisade kritiken och hävdade att kvinnor förekommit i manualerna sedan 1987 och att samma manualer används i alla länder.[19] 2012 kom det fram att bilderna i Ikeakatalogen hade anpassats för den saudiska marknaden genom att de flesta kvinnor hade retuscherats bort.[20] 2009 bytte Ikea typsnitt från Futura till Verdana. Ett typsnittskrig rullade igång på Internet och i Rumänien insamlades tusentals underskrifter för att Ikea skulle byta tillbaka. Verdana användes dock ännu år 2012[21].

Stundtals har Ingvar Kamprad och i förlängningen Ikea sammankopplats med diverse nazistsympatier, vilket bland annat tas upp i Kampradbiografin "Historien om IKEA", skriven av Bertil Torekull.[22]

Den 23 juni 2010 riktades skarp kritik mot Ikea för att köra ut leveranser till de olagliga judiska bosättningarnaVästbanken, men inte till de palestinska områdena, vilket kritiker ansåg bidra till att upprätthålla ockupationen och barriären.[23]

Sveriges Televisions Uppdrag granskning avlöjade 2011 fakta om Ikeas ägarstruktur som Ingvar Kamprad fram till avslöjandet lyckats dölja (se rubriken Ägarstruktur ovan). Ikeas styrelseordförande Grosskopf har i inslag i Sveriges Television meddelat att det inte längre föreligger några skattemässiga fördelar med Ikeas nuvarande ägarstruktur jämfört med om Ikea-koncernen skulle ha sitt säte i Sverige. Enligt Grosskopf finns dock inte några planer på att ändra den nuvarande ägarstrukturen. Uppdrag granskning kritiserades för felaktigheter och för att inte ha redovisat fakta som talat emot deras påstående. Kamprad själv har sagt att han flera gånger under 90-talet talat om hur Ikea är uppbyggt och aldrig hållit något hemligt. [24] Efter Uppdrag gransknings reportage klassade tidningen Forbes Kamprad som årets förlorare i sin lista över världens rikaste människor, vilket är i linje med vad Ingvar Kamprad alltid har påstått.[25]

2012 avslöjade Uppdrag granskning att Ikeas dotterbolag Swedwood avverkat områden av skog i den ryska karelen. Skogen var certifierad av den internationella skogsvårdsorganisationen Forest Stewardship Council (FSC), som ska skydda unika skogar. Bakom kritiken låg bland annat nätverket Skydda skogen och Svenska Naturskyddsföreningen. Även här har Uppdrag gransknings program kritiserats för felaktigheter. Bland annat har Världsnaturfonden WWF kritiserat programmet och velat bli intervjuade igen men nekats detta.[26]

En vecka efter avslöjandet om avverkningen av urskog i Ryssland kunde Uppdrag granskning avslöja att Ikea utnyttjade arbetskraft från politiska fångar i DDR under 1970- och 1980-talet, något som senare även bekräftades och beklagades från Ikeas sida.[27]

Ikea Social Initiative[redigera | redigera wikitext]

Ikea Social Initiative grundades i september 2005 av Ikea för att ansvara för koncernens internationella engagemang i sociala projekt. Ikea Social Initiative leds av Marianne Barner.

Ikea Social Initiative samarbetar i första hand med Unicef och Rädda Barnen. Unicef tillkännagav den 23 februari 2009 i samband med en Ecosoc-konferens i New York att Ikea Social Initiative är Unicefs största företagspartner med åtaganden på totalt 180 miljoner amerikanska dollar.[28]

Kollektioner[redigera | redigera wikitext]

Ikea lanserade 2009 en kollektion med namn PS, vilket står för Post Scriptum. Totalt ingår 71 produkter i serien som enligt Ikea är utvecklad med hänsyn till resursanvändning och ansvarstagande.[29] Vid framtagning av denna serie har Ikea samarbetat med totalt 20 designers, deras egna, frilansande designer, designstudenter och en designgrupp. Bland annat har Front designat lampan PS Svarva för kollektionen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”IKEA Group Sustainability Report FY12”. IKEA. http://www.ikea.com/ms/sv_SE/pdf/sustainability_report/IKEA_Group_Sustainability_Report_FY12_FINAL.pdf. 
 2. ^ ”Welcome inside 2012”. IKEA. http://www.ikea.com/ms/sv_SE/pdf/yearly_summary/ys_welcome_inside_2012.pdf. 
 3. ^ ”Ingvar Kamprad gömmer Ikea-miljarder i skatteparadis”. http://www.svt.se/ug/ingvar-kamprad-gommer-ikea-miljarder-i-skatteparadis. Läst 27 maj 2016. 
 4. ^ Ikea flyttar kontor från Helsingborg till Malmö Sveriges Radio P4 Malmöhus 20 januari 2011
 5. ^ ”Nu flyttar tusen anställda”. http://8till5.se/2015/09/17/nu-flyttar-tusen-ikeaanstallda-in-i-hubhult/. Läst 12 januari 2016. 
 6. ^ företagsinformation ikea.se
 7. ^ E24.se: Rysskapitalist
 8. ^ CAP&Design nummer 6 2004
 9. ^ "IKEA". NE.se. Läst 30 juni 2014.
 10. ^ IKEA Kungens Kurva öppnade i juni 2014 en ny varuutlämning ca 800 meter ifrån varuhuset. 63.200 kvm är byggnadsytan inklusive denna expension.
 11. ^ Jordbruksaktuellt: Ikea gynnar svensk livsmedelsexport
 12. ^ Historien om IKEA – Ingvar Kamprad berättar s. 85 och 87
 13. ^ Historien om IKEA – Ingvar Kamprad berättar, sid. 384–394
 14. ^ Uppdrag Granskning (2011). Del 2 av 23. SVT 2011-01-26. 20:00.
 15. ^ Ingvar Kamprad bekräftar stiftelsen i mejl till TT - Uppdrag granskning | svt.se
 16. ^ Disposable Architecture | Metropolis Magazine | February 2003
 17. ^ IKEA TARGETS BLDGS. Plans parking lot where old structures stand NYDailyNews.com 4 januari 2005
 18. ^ BBC NEWS | Middle East | Three die in Saudi shop stampede
 19. ^ – Ikea stödjer kvinnoförtryck | Nyheter | Aftonbladet
 20. ^ Carp, Ossi (1 oktober 2012). ”Inga kvinnor i saudisk Ikeakatalog”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/ekonomi/inga-kvinnor-i-saudisk-ikeakatalog. Läst 29 december 2012. 
 21. ^ Futura vs Verdana – Om typsnittskriget när IKEA bytte typsnitt Radioprogrammet Typo sänt 3 november 2012 i Sveriges radio P1
 22. ^ Aftonbladet: Kamprad avslöjar allt i ny bok
 23. ^ Ikea-möbler till olagliga bosättare DN.se 23 juni 2010
 24. ^ Kamprad svarar på SVT-kritikDagens Handel 27 januari 2011
 25. ^ Kamprad rasar på rikemanslistaSmålandsposten 16 mars 2011
 26. ^ SVT:s Uppdrag granskning om Ikeas skogsbruk i Karelenwwf.se (Arkiverad från originalet 23 juli 2013)
 27. ^ Politiska fångar tvingades bygga Ikea-möbler Metro 16 november 2012
 28. ^ ”UNICEF - Press centre - IKEA social initiative adds $48 million to UNICEF's child health programme”. Unicef. 23 februari 2009. http://www.unicef.org/media/media_48176.html. Läst 11 juli 2009. 
 29. ^ ”Ansvar för människor och miljö i fokus för IKEA PS kollektionen 2009”. IKEA. 27 maj 2009. http://www.ikea.com/ms/sv_SE/about_ikea/press_room/press_release/national/ikea_ps_2009.html. Läst 26 oktober 2010. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]