Duga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Duga-3-anläggningen utanför Tjernobyl.
Duga-3 på kortvågsradio, 2 november 1984.

Duga (ryska: Дуга, "båge" på svenska) var ett sovjetiskt OTH-försvarssystem som sände ut den ökända "Ryska hackspetten", en signal som kunde höras på kortvågsradioband runt om världen mellan juli 1976 och december 1989. Den lät som ett skarpt, repetitivt knackljud, på 10 Hz, vilken gav den namnet "Hackspetten". De slumpmässiga hoppen mellan frekvenser störde legitima sändningar och amatörradio, vilket resulterade i tusentals klagomål från många av världens länder.

Signalen troddes länge vara från ett försvarssystem och denna teori bekräftades efter Sovjetunionens fall. Det är nu känt att källan var "Duga-3", som var en del av det sovjetiska ABM-systemet. Detta var något NATO:s underrättelseverksamhet var väl medveten om när de fotograferade anläggningen och gav det NATO-rapporteringsnamnet "Steel Yard".

Försvinnande[redigera | redigera wikitext]

Med en början på det sena 80-talet sändes signalen mer sällan, och den försvann helt och hållet 1989. Även om inga officiella anledningar till stängningen av Duga-3-anläggningen har blivit tillkännagivna, så är det sannolikt att nedtrappningen av kalla kriget spelade en ledande roll.[källa behövs]

Positioner[redigera | redigera wikitext]

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Datorspelet S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl av det ukrainska spelbolaget GSC Game World handlar till stor del om Tjernobyls kärnkraftverk och olyckan där. Flera platser från verkligheten finns med i spelet, bland annat Duga-3-anläggningen som i spelet heter "the Brain Scorcher" och är en maskin som kontrollerar folks tankar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Duga radar, 5 januari 2010.