Duga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Duga-3-anläggningen utanför Tjernobyl.
Duga-3 på kortvågsradio, 2 november 1984.

Duga (ryska: Дуга, "båge" på svenska) var ett sovjetiskt OTH-försvarssystem som sände ut den ökända "Ryska hackspetten", en signal som kunde höras på kortvågsradioband runt om världen mellan juli 1976 och december 1989[1] Den lät som ett skarpt, repetitivt knackljud, på 10 Hz, vilken gav den namnet "Hackspetten"[2]. Duga anläggningarna var extremt kraftfulla, i vissa fall över 10 MW.

De slumpmässiga hoppen mellan frekvenser störde legitima sändningar och amatörradio, vilket resulterade i tusentals klagomål från många av världens länder. Störningarna blev en såpass stor olägenhet att TV-apparater och radioamatörer började arbeta med att lägga till en inbyggd krets i påverkad utrustning för att motverka störningarna.

Signalen troddes länge vara från ett försvarssystem och denna teori bekräftades efter Sovjetunionens fall. Det är nu känt att källan var "Duga-3", som var en del av det sovjetiska ABM-systemet. Detta var något NATO:s underrättelseverksamhet var väl medveten om när de fotograferade anläggningen och gav det NATO-rapporteringsnamnet "Steel Yard".

Försvinnande[redigera | redigera wikitext]

Med en början på det sena 80-talet sändes signalen mer sällan, och den försvann helt och hållet 1989. Även om inga officiella anledningar till stängningen av Duga-3-anläggningen har blivit tillkännagivna, så är det sannolikt att nedtrappningen av kalla kriget spelade en ledande roll[3]

Duga-3 anläggningen står kvar än idag (2017) och har används av radioamatörer för att sända och ta emot signaler (genom deras egna antenner)

Positioner[redigera | redigera wikitext]

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Datorspelet S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl av det ukrainska spelbolaget GSC Game World handlar till stor del om Tjernobyls kärnkraftverk och olyckan där. Flera platser från verkligheten finns med i spelet, bland annat Duga-3-anläggningen som i spelet heter "the Brain Scorcher" och är en maskin som kontrollerar folks tankar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Duga radar, 5 januari 2010.