Eastmaninstitutet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eastmaninstitutets entré med "Eastmanfontänen" i december 2008.

Eastmaninstitutet är ett tandvårdsinstitut för barn och vuxna och en byggnad, belägen på Dalagatan 11 i stadsdelen Vasastan i centrala Stockholm. Eastmaninstitutet är en del av Stockholms läns landstingsägda Folktandvården i Stockholms län.

Verksamhetsområden[redigera | redigera wikitext]

Institutet kallar sig Nordens största och modernaste klinik för specialisttandvård och är till för dem med avancerade eller särskilda vårdbehov. Specialisttandvården är ett komplement till allmäntandvården och tar emot med remiss från allmäntandläkare, läkare eller annan vårdgivare och verkar inom åtta områden:[1]

  • Käkkirurgi (oral kirurgi): Käkkirurgiska operationer i syfte att behandla sjukdomstillstånd i käkar och ersätta tänder med implantat.
  • Käkledsbesvär (bettfysiologi): Utredning och behandling av obalans i bettet, funktionell ansiktsvärk, käkledsproblem och spänningshuvudvärk.
  • Rotbehandling (endodonti): Utredning och behandling av sjukdom i tandens nerv och angränsande käkben, bland annat svårare rotbehandlingar.
  • Röntgen (odontologisk radiologi): Avancerad röntgenundersökning av tänder och käkar.
  • Specialiserad barntandvård (pedodonti): Utredning och behandling av barn med svåra sjukdomar som påverkar munhälsan samt svårt tandvårdsrädda barn.
  • Tandersättningar (oral protetik): Ersättningar för förlorade tänder, till exempel kronor, broar och implantat, och omgivande vävnader.
  • Tandlossning (parodontologi): Utredning och behandling av tandlossningssjukdomar och förändringar i munslemhinnan.
  • Tandreglering (ortodonti): Justering av tändernas position och bettet med hjälp av en tandställning.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kronprinsen (till vänster) inviger institutet 25 april 1936

Institutet uppfördes på initiativ av den amerikanske industrimannen och uppfinnaren George Eastman, som 1930 donerade en stor summa pengar till Stockholms stad.

George Eastman var en av männen bakom den moderna fotografin och med sitt företag, Eastman Kodak Company, blev han förmögen. En del av sin förmögenhet donerade han till Sverige. Liknande donationer hade han gjort till barntandvård i flera städer runt om i världen, den första hade han gjort redan 1917 när Eastman Dental Center öppnades i Rochester, USA. 1935 öppnade en Eastmanklinik i en då nyuppförd byggnad i Bryssel, idag Europeiska historiens hus.

Byggnaden i Stockholm ritades av arkitekten Waldemar Johansson och uppfördes 1932–1936. Entrén har en bred trappa samt en portalomfattning i marmor med medaljonger av grundaren. Framför entrén finns en skulptur, kallad Eastmanfontänen och utförd av Clarence Blum 1936. I vestibulen står statyn Moderslycka av Olof Ahlberg. Väggmålning är utförd av Einar Forseth.

Eastmaninstitutet invigdes den 25 april 1936 i närvaro av den dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf.

Citat[redigera | redigera wikitext]

Eastmanistitutet 2008f.jpg
Eastmanistitutet 2008e.jpg
Det är ett medicinskt faktum att barn som får sina tänder omskötta har större chans att lyckas i livet, ser trevligare ut samt blir friskare och starkare. Mina pengar kan inte göra bättre nytta inom något annat område.
George Eastman

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.folktandvardenstockholm.se/vara-kliniker/specialisttandvard/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]