Eastmaninstitutet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eastmaninstitutets entré med "Eastmanfontänen" i december 2008.

Eastmaninstitutet är ett tandvårdsinstitut för barn och vuxna och en byggnad, belägen på Dalagatan 11 i stadsdelen Vasastan i centrala Stockholm. Eastmaninstitutet är en del av Stockholms läns landstingsägda Folktandvården i Stockholms län.

Verksamhetsområden[redigera | redigera wikitext]

Institutet kallar sig Nordens största kunskapscentrum för barn- och ungdomstandvård och förfogar över sex kompetensområden:[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kronprinsen inviger institutet 25 april 1936

Institutet uppfördes på initiativ av den amerikanske industrimannen och uppfinnaren George Eastman, som 1930 donerade en stor summa pengar till Stockholms stad.

George Eastman var en av männen bakom den moderna fotografin och med sitt företag, Eastman Kodak Company, blev han en förmögen man. En del av sin förmögenhet donerade han till Sverige. Liknande donationer hade han gjort till flera städer runt om i världen, den första hade han gjort redan 1917 när Eastman Dental Center öppnades i Rochester, USA. Institutet i Stockholm erbjuder gratis tandvård till alla barn i Stockholms län.

Byggnaden ritades av arkitekt Waldemar Johansson och uppfördes 1932–1936. Entrén har en bred trappa samt en portalomfattning i marmor med medaljonger av grundaren. Framför entrén finns en skulptur, kallad Eastmanfontänen och utförd av Clarence Blum 1936. I vestibulen står statyn Moderslycka av Olof Ahlberg. Väggmålning är utförd av Einar Forseth.

Eastmaninstitutet invigdes den 25 april 1936 i närvaro av den dåvarande kronprinsen, Gustaf Adolf.

Citat[redigera | redigera wikitext]

Eastmanistitutet 2008f.jpg
Eastmanistitutet 2008e.jpg
Det är ett medicinskt faktum att barn som får sina tänder omskötta har större chans att lyckas i livet, ser trevligare ut samt blir friskare och starkare. Mina pengar kan inte göra bättre nytta inom något annat område.
George Eastman

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eastmaninstitutets broschyr

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]