Hoppa till innehållet

Ebba Bernadotte

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ebba Munck af Fulkila)
Ebba Bernadotte
Född24 oktober 1858[1][2][3]
Jönköping, Sverige
Död16 oktober 1946[2][3] (87 år)
Stockholm
BegravdNorra begravningsplatsen[4][5]
kartor
Medborgare iSverige
SysselsättningHovdam
MakeOscar Bernadotte
(g. 1888–)[6]
BarnMaria Bernadotte (f. 1889)[7]
Carl Oscar Bernadotte (f. 1890)
Sophia Bernadotte (f. 1892)
Elsa Cedergren (f. 1893)[8]
Folke Bernadotte (f. 1895)
FöräldrarCarl Jacob Munck[8]
Henrietta Cederström, friherrina[8]
SläktingarBror Munck (syskon)
Redigera Wikidata
Malmsjö gård.

Ebba Henrietta Bernadotte,[9] född Munck af Fulkila 24 oktober 1858 i Jönköping, död 16 oktober 1946Malmsjö gård i Grödinge, var en svensk prinsessa och gift med prins Oscar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ebba Bernadotte tillhörde den adliga grenen av ätten Munck af Fulkila och var dotter till Carl Jacob Munck af Fulkila, överste och chef för Jönköpings regemente, och friherrinnan Henrica Cederström. Hon var syster till generallöjtnant Bror Munck.

Hon var 1882–1886 hovfröken hos dåvarande kronprinsessan Victoria. Hon träffade 1885 prins Oscar i Amsterdam, där han var för att undersöka ett hjärtbesvär och dit hans svägerska kom för att besöka honom. Ebba Munck och prins Oscar blev förälskade och besökte ofta den norska sjömanskyrkan tillsammans. Det skall också ha varit hon som tillsammans med den norske pastor Knudssen ha påverkat honom i religiös riktning. Då Oscar meddelade sin familj att han ville gifta sig med den icke kungliga Ebba Munck betraktades detta som en katastrof.

Hela familjen, särskilt fadern och kronprinsessan, var starkt emot äktenskapet. Hon avskedades som hovfröken och Oscar påtvingades två års betänketid. Då han år 1887 meddelade att han fortfarande ville gifta sig med Ebba Munck, fick han tillstånd till det efter att hans bröder underskrivit ett dokument där de lovade att inte ingå liknande äktenskap själva. Den 10 januari 1888 hölls en bal för Ebba Munck och prins Oscar på norska statsministerns residens i Stockholm och 21 januari 1888 en slottsbal, där de fick dansa tillsammans, och 29 januari 1888 eklaterades förlovningen.

Äktenskapet betraktades med sorg vid hovet och inom kungafamiljen, men det blev mycket populärt bland allmänheten där paret fick sympati och genererade en del godmodiga skämt. Bland annat sades det att en bro hade slagits mellan folket och kungahuset, "Munckbron", och, med tanke på att Oscar fick avsäga sig sin titel, att kungen nu hade tre söner, inte fyra, för en av dem "gifte sig och fick sluta". Vid parets avresa från Stockholm mötte en stor folkmassa upp vid järnvägsstationen för att visa sitt stöd och vinka av dem.

De gifte sig 15 mars 1888 i S:t Stephens kyrka i Bournemouth i England, vigda av pastor Gustaf Emanuel Beskow, drottning Sofias favoritpräst. Vid bröllopet närvarade drottning Sofia, Oscars bröder Carl och Eugen, Oscars kusin Louise av Sverige (då kronprinssesa av Danmark och sedermera drottning) och brudens mor och bror. Den nygifta fick därvid den officiella titeln "Prinsessan Bernadotte" i stället för "Prinsessan Ebba av Sverige" som hon i normala fall skulle ha kallats, hennes efternamn Bernadotte registrerades enligt namnlagen 1901. Hon blev luxemburgsk grevinna af Wisborg 1892.

År 1895 beskrevs hennes tillvaro i tidskriften Idun, där hon sades leva ett liv helt ägnat åt familjeliv och kristen välgörenhet, och paret, som delade ett djupt intresse för religion, ska också ha levt ett förhållandevis enkelt liv på visst avstånd från hovet. De betraktades länge med sympati på grund av omständigheterna kring äktenskapet, och deras relation beskrivs som lycklig. 1894 blev hon styrelseledamot för Lapska missionens vänner. Hon var styrelseledamot för Kristliga föreningens av unga kvinnor i Stockholm styrelse 1897–1912, och blev styrelseledamot för Kvinnliga missionsarbetares (KMA) 1898. Hon var ordförande för de s. k. Daggryningarna, barn- och ungdomskretsar för stödjande särskilt av Kinamissionen och blev 1900 ordförande i Bokpåsemissionen för sjömän, som sammanträdde i hennes hem.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ebba H Bernadotte, Svenskt biografiskt lexikon, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] FemBios databas, Ebba Bernadotte, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage, Ebba Henrietta Munck af Filkila, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ Bernadotte af Wisborg, EBBA Henrietta, Svenskagravar.se, läs online, läst: 24 maj 2023.[källa från Wikidata]
  5. ^ läst: 24 maj 2023.[källa från Wikidata]
  6. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  7. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]
  8. ^ [a b c] Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]
  9. ^ Majestät i närbild, Stig Hadenius & Torgny Nevéus, Lindblads, Uppsala, 1960 s. 282

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]