Edmund White

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Edmund Valentine White III (född 13 januari 1940) är en amerikansk författare som har skrivit ett antal romaner samt essäer om litteratur och samhällsorienterande ämnen. Merparten av hans produktion är på temat samkönad kärlek. Hans mest kända böcker är The Joy of Gay Sex (1977) (skriven tillsammans med Charles Silverstein) och den självbiografiska trilogin A Boy's Own Story (1982), The Beautiful Room Is Empty (1988) och The Farewell Symphony (1997).

De tidigare åren och studietiden[redigera | redigera wikitext]

Edmund Valentine White föddes 1940 i Cincinnati, Ohio. I Whites familj förekom incestuösa handlingar. Han mor var attraherad av honom, men själv hyste han sexuella känslor för sin far som i sin tur låg med Whites syster. Om detta har White uttalat sig i intervjuer.[1]

White ses även som en av de allra första att skriva romaner om hur det är att växa upp som homosexuell i en medelklassmiljö och han menar att detta har fungerat som en form av terapi för honom.[2]

Huvudsakligen växte han upp i Chicago och som barn gick han i Cranbrook School in Bloomfield Hills, Michigan och senare kom han att studera kinesiska vid University of Michigan.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter studierna arbetade White som journalist i New York. White är själv homosexuell och mycket av hans arbete baserar sig på hans egna erfarenheter. Debutromanen ”Forgetting Elena” (1973) utspelar sig på en ö och kan ses som en indirekt kommentar kring gaykulturen. Boken "The Joy of Gay Sex" (1977), som han skrev tillsammans med Charles Silverstein, gjorde honom känd för en större publik. "Nocturnes for the King of Naples" (1978)hade ett uttalat gaytema och baserade sig huvudsakligen på hans eget liv.

Mellan 1980 och 1981 var White medlem i The Violet Quill, en grupp med öppet homosexuella författare där även Andrew Holleran och Felice Picano ingick. Whites självbiografiska verk är rättframma kring sin promiskuitet och sin positiva HIV-status.

Mellan 1983 och 1990 bodde Edmund White i Paris där han hade en aktiv roll i grundandet av den franska organisationen AIDES som arbetar med HIV/AIDS-frågor. Under denna period skrev han även romanen ”Caracole” (1985) som fokuserar på heterosexuella relationer. Efter att han hade återvänt till Amerika behöll han intresset för fransk litteratur och publicerade då ett flertal verk på temat: "Genet: a biography" (1993), "Our Paris: sketches from memory" (1995), "Marcel Proust" (1998), "The Flaneur: a stroll through the paradoxes of Paris" (2000) och "Rimbaud" (2008). White har haft stort inflytande som litteratur- och kulturkritiker, speciellt när det gäller samkönad kärlek och sexualitet. Han är verksam som lärare i kreativt skrivande vid Princeton University [3] Han har fått utmärkelser för sin litterära produktion och han är medlem i American Academy of Arts and Letters och är officier de l'Ordre des Arts et des Lettres. 2005 publicerade Edmund White sin självbiografi "My Lives" och 2009 kom hans memoarer ut med titeln "City Boy".

Måndagen den 9 januari[förtydliga] sände Sveriges Radio P1 ett program om Edmund White med titeln "Edmund White – litteratur med livet som insats" där White öppenhjärtigt berättade om sitt liv, sina relationer och om sin litterära produktion.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Skönlitterära verk[redigera | redigera wikitext]

Pjäser[redigera | redigera wikitext]

Facklitteratur[redigera | redigera wikitext]

Biografier[redigera | redigera wikitext]

Memoarer[redigera | redigera wikitext]

Antologier[redigera | redigera wikitext]

Läs mer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Interview with Edmund White, David Shankbone, Wikinews, November 8, 2007.
  2. ^ http://www.stevedow.com.au/default.aspx?id=247
  3. ^ The Program in Creative Writing, Princeton University Arkiverad 5 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]