Egentliga trollsländor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Egentliga trollsländor
Sympetrum flaveolum - side (aka).jpg
Gulfläckad ängstrollslända Sympetrum flaveolum
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningTrollsländor
Odonata
UnderordningEgentliga trollsländor
Anisoptera
Vetenskapligt namn
§ Anisoptera
Hitta fler artiklar om djur med

Egentliga trollsländor eller stortrollsländor (Anisoptera) är en underordning i insektsordningen trollsländor. Underordningen innehåller omkring 2 800 arter.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Benämningen Anisoptera kommer från grekiskans ανισος anisos ("ojämn", "o(jäm)lik"), och πτερος pteros ("vingar"), och syftar på att det bakre vingparet har bredare vingar är det främre vingparet.[1]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

De egentliga trollsländorna skiljer sig från den andra stora underordningen av trollsländor, flicksländor och jungfrusländor, genom sitt stora halvklotformiga huvud, där de stora fasettögonen tar upp nästan var sin hälft, och genom vingarnas bredare bas. Bakvingarna och framvingarna är också till skillnad från hos flicksländorna och jungfrusländorna mer olikt formade. Ett annat kännetecken är att vingarna även under vila intar samma åt sidorna rakt utsträckta läge som under flykten.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Egentliga trollsländor förekommer över hela världen, utom i de allra kallaste trakterna, det vill säga i alla världsdelar utom Antarktis.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

De egentliga trollsländorna är snabba och uthålliga flygare. De är rovdjur som jagar andra flygande eller stillasittande insekter. Jakten sker ofta i närheten av sjöar, kärr och andra stillastående vatten med riklig växtlighet, samt vid sakta rinnande vattendrag. Larverna, som lever i vatten med gyttjebotten och rik växtlighet, är även de rovdjur som fångar och äter olika slags små vattendjur, men ibland även större byten som fiskyngel och grodyngel. Sitt byte fångar de med ett för alla trollsländelarver gemensamt fångstredskap, som kallas för en fångstmask och består av en ombildad underkäke. De andas med i ändtarmen belägna tarmgälar som tar upp syre genom att vatten pumpas in och ut. Vid fara kan de även använda sig denna teknik för att hastigt förflytta sig. Genom att häftigt och gång på gång driva ut vattnet ur ändtarmen rör de sig snabbt framåt ett stycke.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Denna systematik omfattar endast de av underordningens familjer som finns representerade i Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Odonata på Tree of Life. Läst 2011-09-18.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Trollsländor, 1904–1926.