Ehrenkrona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ehrenkrona eller Ehrencrona är en svensk adelssläkt. Före adlandet 1675 hette familjemedlemmarna Gammal och Hammarin. Släkten blev friherrlig 1731 och introducerades på Riddarhuset 1743 som nr 210.

Ätten är indelad i två grenar, den äldre och den yngre. Den äldre ättens stamfader är Johan Olofsson Gammal som 1634 var borgmästare i Gävle. Hans son Olof var häradshövding och adlades 1675 av Karl XI på namnet Gammal Ehrencron, och introducerades på nummer 879. Han avled barnlös och hans ättegren slöts med honom.

Samtidigt som han adlades, adlades också hans systersöner. Deras raka fäderne kan spåras till en bonde i Ovansjö vars söner antog namnet Hammarin, nämligen överhovpredikanten Samuel Hammarinus och kyrkoherden Ericus Benedicti Hammarinus.

Samuel Hammarinus (som givit namn till Mäster Samuelsgatan i Stockholm) var gift med Maria Catharina Karckman vars far var rådman i Stockholm. Deras söner adlades med namnet Hammarberg och Hammarfelt.

Ericus Benedicti Hammarinus var gift med Barbara Gammal, som var dotter till den förut nämnde borgmästaren i Gävle Johan Olofsson Gammal. Deras båda söner Samuel och Eric adlades samtidigt som sin morbror på namnet Ehrenkrona och nummer 879.

Samuel Ehrenkrona (1647-1693) var häradshövding och gift med sin styvkusin Elisabeth Beata Hulthenia, vars far Johan Nilsson Hulthenius var assessor i Göta hovrätt. Deras andre son, landshövding Eric Ehrenkrona (1673-1737) upphöjdes av Fredrik I till friherre år 1731. Han var gift med Helena Ehrenbjelke, dotter till assessorn Paul Ehrenbjelke och Margareta Svinfot. Deras söner introducerades på friherreligt nummer 210 år 1743. Den fortlevande friherreliga ätten härstammar från kammarrådet Samuel Gammal Ehrenkrona som var gift med friherrinnan Elsa Regina von Schwerin, dotter till generalmajor Claus Philip von Schwerin och friherrinnan Maria Johanna Burensköld från Bureätten.

Den adliga ätten nummer 879 slocknade på svärdssidan 1917, men den friherreliga ätten nummer 210 är fortlevande.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Gabriel Anrep, Svenska adelns Ättar-taflor, volym 1
  • Riddarhusets ätt- och vapendatabas