Ekensbergskyrkan

Ekensbergskyrkan
Kyrka
Ekensbergskyrkan
Ekensbergskyrkan
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Trossamfund Equmeniakyrkan
Församling Solna-Sundbybergs
missionsförsamling
Plats Solna
 - koordinater 59°21′42″N 17°59′41″Ö / 59.36167°N 17.99472°Ö / 59.36167; 17.99472
Invigd 1972

Ekensbergskyrkan i Solna hör till Ekensbergskyrkans församling, en församling inom Equmeniakyrkan, ursprungligen missionskyrka. Ekensbergskyrkan är belägen på en ekbevuxen bergknalle i centrala Solna bara ett par meter ifrån den plats Råsundastadion tidigare låg.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Ekensbergskyrkan har en lång scouttradition. På bottenvåningen finns flera scoutlokaler där Solna SMU-scoutkår har hållit till i många år och idag används delar av dessa scoutlokaler av Solna Scoutkår. I kyrkan finns även aktiviteter som småbarnsmusik, musikverkstad och körsång.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är uppförd år 1971-72 efter ritningar av arkitekten Joachim Labitzke från Ingemar Hultmans Arkitektkontor på uppdrag av Solna Missionsförsamling (numera Solna-Sundbybergs missionsförsamling). I likhet med flera andra missionskyrkor runt om i landet är Ekensbergskyrkan byggd i tegel och i så kallad funkisstil. Kyrksalen har även den tegelväggar och går att dela av i två mindre salar med hjälp av en skjutvägg. Bänkarna, altaret och predikstolen är enkla och byggda i ljust trä. Byggnader i tegel, bestående av enkla volymer med stark murverkan, är vanliga i det senare 1900-talets sakrala arkitektur. I kyrksalen finns även en dopgrav för vuxendop, men då barndop är det vanligaste i Missionskyrkan används den sällan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]