San Lorenzo de El Escorial

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kommunens läge i regionen Madrid.

San Lorenzo de El Escorial är en stad och kommun i den autonoma regionen Madrid, Spanien. Kommunen är belägen i nordvästra delen av regionen, på Sierra de Guadarramas sydöstra sluttning, vid foten av Monte Abantos och Las Machotas, 47 km från Madrid. Kommunen kallas populärt för El Escorial de Arriba (”Övre El Escorial”) för att skilja den från den närliggande kommunen El Escorial, som i sin tur kallas El Escorial de Abajo (”Nedre El Escorial). Befolkningen uppgick år 2017 till 18 024 invånare.[1] I San Lorenzo de El Escorial ligger slottet (klostret) El Escorial, sedan 1984 upptaget på Unescos världsarvslista och minnesmonumentet Valle de los Caídos.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Samhället grundades vid tiden för Karl III av Spanien på 1700-talet och bildades som kommun på 1800-talet, då man fick sin första borgmästare. Kommunen uppstod genom delning av El Escorial, där Filip II i slutet av 1500-talet uppförde klostret El Escorial och med tillägg av närliggande gårdar bildade det kungliga området San Lorenzo de El Escorial och El Escorial (Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial y El Escorial var en hybrid med särskild jurisdiktion). I den avskilda kungliga delen låg de viktigaste byggnaderna och områdena, inklusive klostret, som nu alltså återfinns i San Lorenzo de El Escorial.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Plaza de la Cruz, en av platserna i den historiska delen av staden.

Turism, restaurangverksamhet och handel är de viktigaste ekonomiska näringarna i San Lorenzo de El Escorial. Kommunen är ett av de mest betydande turistmålen i den autonoma regionen Madrid. Besökarna består främst av genomgångsturism, med Madrid som utgångspunkt. Antalet övernattande turister är obetydligt, vilket gäller även för andra monumentala städer i regionen, som Alcalá de Henares, Aranjuez och Chinchón.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tabla2881” (på es). www.ine.es. http://www.ine.es/jaxiT3/Datos.htm?t=2881. Läst 27 januari 2018. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, San Lorenzo de El Escorial, 4 januari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]