Hoppa till innehållet

Eldorado

Från Wikipedia
Guldflotten från Eldorado, ett arkeologiskt fynd från Colombia.

Eldorado (spanska el dorado ”den förgyllde”) är en mytologisk utopi som är placerad någonstans i Sydamerika och fylld av rikedomar och guld. Myten uppstod hos och spreds av de spanska conquistadorerna1500-talet och bidrog till att locka mängder av expeditioner till Sydamerika. Förmodligen är ursprunget till myten en indiansk ritual där den nye hövdingen pudras med guldstoft vid sitt tillträde – därav namnet.

Myten[redigera | redigera wikitext]

Det sägs att sägnen föddes när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet.

Spanjorerna trodde knappt sina ögon när de såg Inkarikets skatter. Templens guldtäckta väggar fick spanjorerna att drömma och fantisera om mer – om en hel stad, ett berg eller en sjö täckt av guld. Myten om El Dorado spreds till Spanien och Europa och lockade en mängd lycksökare.

Offergåvor i form av guld[redigera | redigera wikitext]

Myten sa att en kung eller en hövding varje år, enligt gammal sed, gav sig ut på sjön. Han var naken och täckt med guldpuder. När han kommit till mitten av sjön badade han först av sig guldet och offrade sedan guld till gudarna genom att sänka ner skatter i sjön. När han var klar offrade hans folk, som stod på stränderna omkring, ännu mer genom att kasta guld i sjön. Många expeditioner kom till Sydamerika för att söka efter El Dorado, men ingen lyckades. Under 1530-talet hittades en del guld i områden där det också fanns salt. Saltet sades vara nyckeln till guldet och 1545 gjordes ett försök att få upp guld ur sjön Laguna Guatavita som ligger högt upp i Anderna i Colombia. Under tre månader arbetade man de för att tömma sjön på vatten. En del guld hittades, men inte så mycket som guldsökarna hoppats på.

Jakten på El Dorado har kostat många människoliv och området är numera skyddat. Det hindrar inte att myten om skatten lever vidare och att många drömmer om att hitta den guldfyllda sjön eller den förgyllda staden.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I Voltaires roman Candide besöker huvudpersonen i ett kapitel Eldorado. Den gyllene mannen förekommer i serien På jakt efter magentamärket. Hela handlingen i spelet Uncharted: Drake's Fortune handlar om kampen att hitta Eldorado.

Eldorado omnämns och spelar huvudrollen i olika filmer, bland annat i Vägen till El Dorado och i Indiana Jones och Kristalldödskallens rike.

Se även[redigera | redigera wikitext]