Candide

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Omslaget på upplagan från 1759, utgiven i Paris.
För musikalen/operetten baserad på boken, se Candide (operett)

Candide eller optimismen är en satirisk pikareskroman och idéroman av Voltaire, under pseudonymen Docteur Ralph, utgiven första gången 1759. Den driver med den samtida tänkaren Leibniz, i boken förkroppsligad av Doktor Pangloss (av grekiska panglossia, pratsjuka, ordrikedom),[1] som – oavsett hur mycket elände huvudpersonen Candide (franska, frispråkig eller Den troskyldige, godtrogen, naiv)[2][3][4] råkar ut för – står fast vid att de lever i "den bästa av världar" ("dans le meilleur des mondes possibles"). Han säger även emot kyrkan och dess ideal.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Candide börjar med en yngling, som bor på baronen Thunder-ten-Trunckhs gods i Tyskland. Senare, när Candide påträffas kyssandes med slottsfröken Kunigunda, sparkar baronen ut honom. Han tvångsvärvas till den bulgariska armén.

Därefter får läsaren reda på lite om krigets slaktande utifrån Candides synvinkel. Efter det träffar han sin gamle magister, filosofen Pangloss från slottet. På en resa till Sydamerika finner Candide drömlandet Eldorado där alla är lyckliga. Men ändå väljer han att resa vidare eftersom han inte kan leva utan Kunigunda. Han hittar henne till slut, men då har hon råkat ut för massakrer, våldtäkter och prostitution och har blivit argsint och ful. Av plikt gifter han sig med henne ändå på en liten gård, där de bor tillsammans med Pangloss. Pangloss har innerst inne delvis lagt ner sina tankar om att allt har en mening och att de lever i den bästa av världar, men väljer att fortsätta få sin omgivning att tro att han är sin gamla lärdom trogen. Candide tvivlar och deras diskussion avslutas med Candides kända replik: "Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård".

Budskap[redigera | redigera wikitext]

Voltaires slutpoäng är den motsatta: att man måste "odla sin trädgård". Detta var helt i linje med upplysningstidens utilitaristiska ideal. Detta förkunnade att bara genom hårt slit och nyttig verksamhet kunde man uppnå framgång, så filosofiskt svärmeri var därför ingenting värt. Voltaire är även mycket kritisk till klassamhället och kyrkan i denna bok.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dictionary.com
  2. ^ Fransk-svensk ordlista
  3. ^ Tre 1700-talsromaner, PAN pocket, 2000 ISBN 91-1-963281-9
  4. ^ Wordreference.com