Elektra Records

Från Wikipedia
Elektra Records
Elektra Records EE logo 2022 (modified).svg
ModerbolagWarner Music Group
Grundat1950
PlatsUSA
GrundareJac Holzman
Paul Rickholt
GenreOlika
Distributör(er)Atlantic Records Group (inom USA)
WEA (utanför USA)
Rhino Records (nyutgåvor)
Webbplatswww.elektra.com

Elektra Records är ett amerikanskt skivbolag som ägs av Warner Music Group, och drivs som en del av Atlantic Records. Det grundades 1950 av Jac Holzman och Paul Rickholt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Jac Holzman, en av Elektras grundare

Elektra bildades 1950 av Jac Holzman och Paul Rickholt som båda investerade 300 dollar i bolaget.[1] Till en början sköttes bolaget från Holzmans studentrum vid St. John's College, i Annapolis, Maryland.[1] Under femtio- och början på sextiotalet gav Elektra ut mestadels amerikansk folkmusik, men i mitten på sextiotalet breddades repertoaren till att omfatta pop. Bolaget vad ett av de första som signerade blivande storheter inom psykedelisk rock. Love, The Doors och Incredible String Band var tre av Elektras viktigaste tidiga band.

1967 lanserade Elektra sin inflytelserika serie Nonesuch Explorer, som var en av de första samlingarna av vad som idag är känt som världsmusik. Utdrag från flera titlar i serien togs med på Voyagerinspelningarna, som 1977 skickades med rymdsonderna Voyager 1 och Voyager 2 på deras resa ut i universum.

Elekta/Asylum Records[redigera | redigera wikitext]

Elektra köptes 1970 upp av Kinney National Company, tillsammans med dotterbolaget Nonesuch Records. Köpesumman var 10 miljoner dollar. Kort därefter konsoliderade Kinney sina innehav i skivbolag i bolaget Warner Communications som sedan dess varit Elektras huvudman. Holzman stannade kvar som chef till 1972, då Warner beslutade att slå ihop Elektra med Asylum Records för att bilda bolaget Elektra/Asylum Records. Som chef för det nya bolaget tillsattes David Geffen, som var chef och grundare av Asylum. 1975 hoppade Geffen av för att bilda ett nytt bolag, Geffen Records.

Med åren började man åter använda Elektra och Asylum marknadsföringsmässigt som olika bolag. 1983 tillsattes Bob Krasnow som chef för Elektra. Under hans ledning fortsatte bolaget sina framgångar.

Elektra Entertainment[redigera | redigera wikitext]

1989 bytte Elektra officiellt namn till "Elektra Entertainment". Krasnow ersattes senare som chef av Sylvia Rhone. Mot slutet av 1990-talet började bolaget få problem med att lansera listtoppande musik, trots att bolaget hade flera kända band i sitt stall och började också få ett rykte om sig att inte marknadsföra sina band tillräckligt effektivt. Systerbolagen Warner Brothers Records och Atlantic Records var samtidigt betydligt mer framgångsrika.

Atlantic tar över[redigera | redigera wikitext]

I februari 2004 såldes Warner Music Group av sin dåvarande ägare Time Warner till en grupp privata investerare. För att minska Warners kostnader beslutade de nya ägarna att Elektra och Atlantic skulle slås samman. Eftersom Atlantic var det dominerade av de två, tog det nya bolaget över namnet Atlantic Records. Delar av Elektra kvarstod som ett dotterbolag.

För närvarande är Elektras status som fristående skivbolag något dimhöljt. Warner har inte officiellt tagit ställning till om bolaget skall avvecklas - i deras pressmaterial finns namnet ofta med - men ingen skiva har givits ut med Elektras etikett sedan sammanslagningen med Atlantic. Flertalet av de artister som tidigare fanns hos Elektra har fortsättningsvis givit ut skivor på Atlantic.

Elektra blir eget bolag[redigera | redigera wikitext]

Den 18 juni 2018 skrev Elektra i ett pressmeddelande att de inte längre är ägda av Atlantic från och med 1 oktober 2018. Istället skulle Elektra bli en del av Elektra Records Group, som även inkluderar skivbolagen Fueled by Ramen, Roadrunner Records, Black Cement och Low Country Sound. Labelgruppens första släpp var albumet Trench av Twenty One Pilots, som släpptes 5 oktober 2018.

Elektras artister[redigera | redigera wikitext]

Exempel på artister som givit ut skivor på Elektra eller Elektras dotterbolag är:

Elektra[redigera | redigera wikitext]

The Doors
Metallica
En Vogue

Asylum Records[redigera | redigera wikitext]

Hollywood Records[redigera | redigera wikitext]

Fiction Records[redigera | redigera wikitext]

Flipmode Records[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Warner Music Struggles to Restore Its Luster". NPR.org. 11 oktober 2005. Läst 9 mars 2015.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Jac Holzmans egen beskrivning av Elektras tidiga år finns i:

  • Holzman, Jac. Follow the Music: The Life and High Times of Elektra Records in the Great Years of American Pop Culture.. First Media Books. ISBN 0-9661221-1-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]