Voyager 2

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Voyager 2
Voyager 2
Voyager 2
Status aktiv
Organisation NASA
Typ Förbiflygare
Förbiflygning av Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus
Uppskjutning 20 augusti 1977 (för &&&&&&&&&&&&&037.&&&&&037 år och &&&&&&&&&&&&0223.&&&&&0223 dagar sedan)
Uppskjutningsfarkost Titan III-E Centaur
NSSDC-ID 1977-076A
Webbplats http://voyager.jpl.nasa.gov
Massa 721,9 kg

Voyager 2 är en obemannad rymdsond inom Voyagerprogrammet som skickades upp i rymden av Nasa 20 augusti 1977, med en Titan 3E Centaur. Farkosten är har samma konstruktion som Voyager 1. Båda farkosterna sändes ut för att undersöka planeter i solsystemet och sände tillbaka bilder och mätdata som helt har förändrat synen på våra grannplaneter.

På grund av ett uppskjutningsfel med Voyager 1 glömde man bort att sända en kod till Voyager 2 vilket gjorde att huvudantennen inte fungerade. Man bytte då till reservantennen men det visade sig vara ett inbyggt fel i reservantennen vilket resulterade i ett mycket litet informationsband. För att lösa problemet fick Nasas ingenjörer ställa in mottagarna mycket precist för att få rätt frekvensomfång.

Efter att ha passerat Jupiter och Saturnus samt några av deras större månar, blev Voyager 2 det första och hittills enda skepp som passerat över Uranus och Neptunus. Detta var möjligt endast tack vare att planeterna låg placerade på ett mycket gynnsamt sätt, något som återkommer vart 175:e år.

Last[redigera | redigera wikitext]

Förutom vetenskapliga instrument har Voyagersonderna utrustats med varsin grammofonskiva: Voyager Golden Record.

Avståndet Voyager 2 befinner sig på[redigera | redigera wikitext]

Var Voyagersonderna befinner sig.

I april 2011 befann sig Voyager 2 på ett avstånd av ungefär 14,2 miljarder kilometer från jorden, eller cirka 95 astronomiska enheter – ett avstånd som ökar med ungefär tre enheter per år.[1]

Sonden beräknas fortsätta sända data till jorden fram till 2020-talet, tills batterierna tar slut och signalerna blir alltför svaga för att kunna tydas. Fördröjningen för en signal att nå fram ökar med cirka 30 minuter för varje år som går. Trots detta enorma avstånd är det inte det längsta ett människoskapat objekt har tagit sig från jorden. Rekordet hålls av Voyager 1, som befinner sig ungefär tre miljarder kilometer före Voyager 2.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Snabba fakta om Voyager-sonderna