Elsa Bengtsson

Från Wikipedia
Elsa Bengtsson
Född22 juni 1865
Gefle församling[1], Sverige
Död2 februari 1922 (56 år)
Gävle Heliga Trefaldighets församling, Sverige
Medborgare iSverige
Utbildad vidFolkskoleseminariet i Stockholm
SysselsättningPolitiker, lärare
Befattning
Stadsfullmäktigeledamot, Gävle stad (1915–1919)[2][3][4]
Politiskt parti
Frisinnade landsföreningen[3]
Redigera Wikidata

Gustava Elisabet (Elsa) Bengtsson, född 22 juni 1865 i Gävle, död 2 februari 1922 i Gävle, var en svensk nykterhetskvinna, politiker och lärare. Hon var en framträdande nationell opinionsbildare och lokalpolitiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elsa Bengtsson föddes i en familj med bakgrund i en sjömanssläkt. Hon utbildade sig till folkskollärare i Stockholm och arbetade där några år innan hon flyttade tillbaka till Gävle, där hon fortsatte sin yrkesbana. Hon blev medlem i den kvinnliga nykterhetsföreningen Vita Bandets lokalförening som bildades i Gävle 1902. Hon byggde upp föreningen och var dess ordförande under några år. Föreningen drev bland annat Vita Bandets hem Fristad, som var ett övergångshem för kvinnor som var i behov av tillfälligt boende eller väntade på att få komma till ett räddningshem eller en vårdinrättning.

Elsa Bengtsson var framför allt engagerad i den riksomfattande Vita Bands-organisationen där hon bland annat ledde avdelningen för nykterhetsundervisning i skolor samt barnverksamheten Sveriges Hopp. Hon var en av Vita Bandets mest framträdande opinionsskapare. Hon betraktades som en god talare och höll regelbundet föredrag samt skrev kontinuerligt i föreningens tidskrift Hvita Bandet (från och med kallad 1909 Vita Bandet). Hon författade broschyrer och flygblad såsom skriften "Alkoholens inflytande på brottsligheten”. Hennes flygblad "Hvarför böra kvinnorna ingå i Hvita Bandet?" trycktes i över 50 000 exemplar.

Som lärare var Elsa Bengtsson även medlem och engagerad i folkskolestyrelsen och dess pedagogiska nämnd. I sitt engagemang för nykterhet fann hon ett politiskt intresse och hon var engagerad i Frisinnade landsföreningen på lokalpolitisk nivå. Hon hade positioner i flera lokalpolitiska nämnder såsom barnavårds-, fosterbarns- och pensionsnämnden. Mellan 1915 och 1919 var hon invald som representant för Frisinnade landsföreningen i Gävle stadsfullmäktige.

Elsa Bengtsson engagerade sig för barns och kvinnors frihet och politiska rättigheter och uppfattades som en förebild för kvinnors politiska engagemang. Hon är begravd på Gamla kyrkogården i Gävle.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är till stora delar kopierad från Åsa Bengtssons text om Elsa Bengtsson ur Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, (CC BY 4.0), läst 2018-04-10

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Folkräkningar (Sveriges befolkning) 1880, Riksarkivet, Gustava Elisabet, f. 1865 i Gävle Gävleborgs län, läs onlineläs online, läst: 23 mars 2018.[källa från Wikidata]
  2. ^ svenskspråkiga Wikipedia, licens: Creative Commons Erkännande-Dela lika 3.0, GNU Free Documentation License.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] läs online, gupea.ub.gu.se .[källa från Wikidata]
  4. ^ läs online, gupea.ub.gu.se .[källa från Wikidata]