Emanuel (bok)

Från Wikipedia
Emanuel
Ungdomsbok
FörfattareAnders Jacobsson och Sören Olsson
LandSverige Sverige
ÄmneTonår
GenreRoman
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
UtgivningsårSeptember 2000
HuvudpersonerEmanuel
Del i serie
Ingår i serieEmanuel-serien
DelEmanuel-serien
Efterföljs avHat och kärlek (2001)

Emanuel utkom i september år 2000 och är den första boken om den fiktiva tonårspojken Emanuel Hjort av kusinerna Anders Jacobsson och Sören Olsson.[1] Emanuel är äldre än Bert Ljung och boken mer anpassad till samtiden än den gamla Bert-serien, delvis beroende på att när Emanuel-boken kom hade Internet börjat slå igenom på allvar.

Bokomslaget[redigera | redigera wikitext]

Bokomslaget visar en tjej i bikini.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Emanuel är en 16-årig pojke, som tillbringar mycket tid på Internet. Han mejlar och chattar och försöker via anonymt namn få kontakt med flickor. Han är också duktig på att ta fotografier, och verkar alltid ha en snygg tjej i siktet. Annars saknar han bara några få motiv i sin samling: Satan, ett UFO, två katter som har samlag, en död människa och en naken kvinna.

Emanuel börjar gymnasieskolan, och från början känns det osäkert och otryggt, och då terminen går och eleverna finner sina platser, roller, och nya vänner börjar allt falla på plats igen. I boken förekommer även insprängda kommentarer angående Emanuels tonårsliv från påhittade "forskare".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Emanuel (på engelska). Worldcat. 10 mars 2000. https://www.worldcat.org/title/emanuel/oclc/186104282&referer=brief_results. Läst 30 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]