Emil Rathenau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Emil Rathenau fotograferad av Nicola Perscheid.

Emil Rathenau, född 11 december 1838 i Berlin, död där 20 juni 1915, var tysk-judisk ingenjör och industriman, känd som grundare av AEG. Han var far till Walther Rathenau.

Rathenau studerade ingenjörsvetenskap i Hannover och Zürich, var en tid praktiskt verksam i Tyskland och Storbritannien, övertog och ledde 1866-73 Webers maskinfabrik i Berlin, studerade sedan en tid i USA och införde vid sin återkomst därifrån telefonen och Thomas Alva Edisons elektriska glödlampa i Tyskland. Han medverkade vid upprättandet av Tysklands telefonväsen och stiftade 1887 Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft (AEG), för vilket han var teknisk ledare, liksom han från början var chef för det av honom upprättade elektricitetsverket i Berlin.

Rathenau verkade outtröttligt för att försöka vidga området för elektricitetens användning och för attvinna ny mark för den elektriska industrin. Han var under flera decennier en av den tyska industrins förnämsta främjare och genom initiativ och verksamhetsdrift mångdubblade han sitt lands fabriksrörelse och förde fram det i första ledet på sitt område. Utvecklingen av bland annat maskintekniken, den elektriska belysnings- samt spårvägs- och järnvägsindustrin och den trådlösa telegrafin bestämdes i hög grad av Rathenau och hans bolag.

Källor[redigera | redigera wikitext]