Emiliano Zapata

Från Wikipedia
För orter med namn efter Emiliano Zapata, se Emiliano Zapata (olika betydelser).
Emiliano Zapata
Emiliano Zapata, 1914.
Född8 augusti 1879[1][2][3]
Anenecuilco, Mexiko
Död10 april 1919[4][1][2] (39 år)
Morelos, Mexiko
BegravdPlaza Revolución del Sur
Medborgare iMexiko
SysselsättningPartisan, revolutionär, bonde
MakaJosefa Espejo Sánchez
BarnAna María Zapata Portillo (f. 1915)
Namnteckning
Redigera Wikidata
Emiliano Zapata (höger) med sin bror.
Emiliano Zapata.

Emiliano Zapata eller Emilio Zapata, född 8 augusti 1879 i Anenecuilco i delstaten Morelos, död 10 april 1919 i Chinameca i Morelos (mördad), var en mexikansk ledare för indianböndernas kamp under den mexikanska revolutionen på 1910-talet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Emiliano Zapata var bondeson och hade vid 30 års ålder utsetts till hövding i sin hemby San Miguel Anenecuilco i delstaten Morelos och inlett rekryteringen för bildandet av en armé. Zapata var mestis och ägde en häst, vilket var förbjudet för indianer. Det som utmärkte honom som befälhavare var hans lojalitet till indianerna till skillnad från andra.

Sedan tidigare levde han gömd undan myndigheterna då han hade ett förflutet som organisatör av direkta aktioner för att återta jorden till indianerna i staten Morelos och lett delegationer till presidenten själv för att protestera mot godsägarna. Han hyllades redan då som en folkhjälte.

President Diaz såg Zapata som ett hot mot sitt enväldiga styre och det resulterade i att alla val avlystes. Reaktionen på detta utspel var de hopdragna bondearméerna under Pancho Villa i norr och Zapata i söder, denna styrka besegrade till slut den federala armén, och all jord de erövrat fördelades bland indianbyarna. Francisco Madero som var oppositionens val till presidentposten kom tillbaka efter att ha tvingats i landsflykt och bildade en provisorisk regering och krävde att bondearméerna nu skulle avväpnas och jordreformen skjutas upp för en obestämd tid. Den gamla militära eliten skulle dessutom stanna kvar i den nya regimen.

Detta var ett oerhört svek från Maderos sida som tidigare utlovat jord till de jordlösa, och Zapatas svar var att ta till vapen mot sina före detta allierade. Han publicerade den berömda Ayala-planen(en), som angav bondeupprorets innebörd och sände ut budskapet att bönderna aldrig ska lita på politiker

Madero mördades av Victoriano Huerta som var en av Zapatas huvudmotståndare och från Diaz gamla militär. Emiliano fortsatte sin kamp mot den nya presidenten Venustiano Carranza under svår repression ända fram till 1919, då han den 10 april lurades till ett möte med militära trupper. Han red in på stadens torg där soldater placerats ut på de kringliggande husens tak och blev omedelbart nerskjuten. Bondeupproret lamslogs och slogs ner.

Inspirationskälla[redigera | redigera wikitext]

Emiliano Zapata har fått ge namn åt den nutida organisationen zapatisterna som fortsätter kampen.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SNAC, Emiliano Zapata, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus & Wissen Media Verlag (red.), Brockhaus Enzyklopädie, Emiliano Zapata, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Store norske leksikon, Emiliano Zapata.[källa från Wikidata]
  4. ^ Aleksandr M. Prochorov (red.), ”Сапата Эмилиано”, Большая советская энциклопедия : [в 30 т.], tredje utgåvan, Stora ryska encyklopedin, 1969, läst: 28 september 2015.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Två dokument av Zapata (översatta av Bengt Ericson och Ingemar Johansson).