Zapatisterna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Subcommandante Marcos omgiven av flera medlemmar av CCRI.

Zapatisterna är en vänsterrörelse som bildats av agrara mayaindianer på landsbygden i Chiapas, en delstat i södra Mexiko. Denna bonderevolutionära rörelse har officiellt funnits sedan 1994, då de startade ett väpnat uppror mot myndigheterna på nyårsdagen. Subcomandante Marcos är rörelsens ansikte utåt, men lyder under CCRI.

CCRI[redigera | redigera wikitext]

Samordningen för zapatisterna sker i Comité Clandestino Revolucionario Indígena - Comandancia General del Ejército Zapatista de Liberación Nacional ("Underjordiska revolutionära indiankommittén"), CCRI, zapatisternas högsta beslutande organ. Medlemmarna i denna kommitté ska representera den ursprungsbefolkning som utgör zapatiströrelsen, vilket betyder att endast indianer får sitta i CCRI. Dessa har som uppgift att bland annat ge order till EZLN som är den väpnade delen av zapatisterna.

CCRI:s styrs kollektivt av 23 kommendanter och en "subkommendant" (Subcomandante Marcos, som mest fyller rollen av ett språkrör). De flesta kommendanterna är bara kända genom ett nom de guerre, medan vissas identitet är helt okänd.

FZLN[redigera | redigera wikitext]

Under CCRI fanns ursprungligen två grenar: dels Frente Zapatista de Liberación Nacionál, FZLN, och dels Ejercito Zapatista de Liberación Nacionál ("Zapatistarmén för nationell befrielse", EZLN), där FZLN var den civila delen medan EZLN är den väpnade. FZLN upplöstes i slutet av november 2005.

Rörelsen i stort[redigera | redigera wikitext]

Zapatisterna består av olika indiangrupper och har skapat sig ett eget samhälle med egna skolor, kooperativ, sjukhus, domstolar och så vidare. De kommuner som zapatisterna lever i styrs "nerifrån och upp". Makten ligger alltså hos byarna, därefter hos lokalområden, distrikt, zoner och CCRI. Denna decentraliserade, anarkistiska samhällsuppbyggnad är traditionell bland indianerna.[källa behövs]

Namnet zapatisterna kommer från Emiliano Zapata, som dock inte har någon direkt ideologisk koppling med denna organisation mer än att han också ledde ett väpnat bondeuppror mestadels bestående av indianer mot regimen 1910-11. I Sverige säljs kaffe från olika zapatistiska kooperativ under namnet K'inal (tidigare Mut Vitz) som också har Sveriges största hemsida om zapatisterna. Bidrog i striderna gjorde även den välkända gerillaledaren G. Trujillo.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]