En amerikansk varulv i London

Från Wikipedia
En amerikansk varulv i London
(An American Werewolf in London)
GenreKomedi, rysare
RegissörJohn Landis
ProducentGeorge Folsey Jr.
ManusJohn Landis
SkådespelareDavid Naughton
Jenny Agutter
Griffin Dunne
OriginalmusikElmer Bernstein
ProduktionsbolagAmerican Werewolf Inc.
The Guber-Peters Company
Lyncanthrope Films
PolyGram Filmed Entertainment
PremiärUSA 21 augusti 1981 (USA)
Storbritannien 12 november 1981 (Storbritannien)
Speltid97 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
USA USA
SpråkEngelska
UppföljareEn amerikansk varulv i Paris
IMDb SFDb Elonet
SVT Play

En amerikansk varulv i London (engelska: An American Werewolf in London) är en brittisk-amerikansk skräckkomedi från 1981 i regi av John Landis. I huvudrollerna ses David Naughton, Jenny Agutter och Griffin Dunne. Filmen erhöll bland annat en Saturn Award för bästa skräckfilm. 1997 fick den en löst besläktad uppföljare, En amerikansk varulv i Paris.

Handling[redigera | redigera wikitext]

De två amerikanska ryggsäcksturisterna David och Jack vandrar över hela Europa med början i Storbritannien. När de kommer till en liten by i Yorkshire möter de egendomliga människor som säger att de måste hålla sig på vägarna och akta sig för fullmånen och hedarna. Då de hör detta så beger sig David och Jack därifrån, men på återfärden råkar de gå utanför vägen och en hotfull varelse kommer fram ur skuggorna. Den dödar Jack och skadar David.

Byborna lyckas rädda David, som vaknar på sjukhus och blir förälskad i sjuksköterskan Alex. Efter några timmar på sjukhuset drömmer han om Jack, nu delvis förruttnad, som kommer fram från hans dröm och förklarar för honom att de blev attackerade av en varulv, varför David själv kommer att bli en vid nästa fullmåne. Han har bara två alternativ: Begå självmord eller döda så många människor som möjligt.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

En amerikansk varulv i London är skriven och regisserad av John Landis. Filmen vann två Saturn Awards för bästa skräckfilm respektive bästa makeup, och erhöll även en Oscar för bästa makeup. Den blev därmed den första Oscarvinnaren för bästa makeup

Tack vare denna film fick Landis förtroendet att regissera Michael Jacksons musikvideor "Thriller" och "Black or White".

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]