En dag i Ivan Denisovitjs liv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En dag i Ivan Denisovitjs liv
FörfattareAleksandr Solzjenitsyn
OriginaltitelОдин день Ивана Денисовича
Originalspråkryska
ÖversättareRolf Berner (1963)[1]
Hans Björkegren (1970)[2]
LandSovjetunionen Sovjetunionen
Genrelångnovell
Utgivningsår1962
Utgiven på
svenska
1963
HuvudpersonerIvan "Sjuchov" Denisovitj

En dag i Ivan Denisovitjs liv (ryska: Один день Ивана Денисовича; Odin den Ivana Denisovitja) är en långnovell från 1962 av Aleksandr Solzjenitsyn.

Historien utspelar sig i ett sovjetiskt arbetsläger under 1950-talet. Berättelsen behandlar en dag från morgon till kväll för Ivan Denisovitj, oftare kallad "Sjuchov". Den publicerades ursprungligen i tidskriften Novy Mir 1962 men blev senare tillgänglig i bokform.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ivan Denisovitj har dömts till straffarbete i ett läger, anklagad för att ha varit en spion efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget.

Dagen börjar med att Sjuchov vaknar upp sjuk. För att han har vaknat för sent skickas han till vakthuset för att städa och tvätta det. När han är klar med städningen går han till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk, men läkaren får inte sjukskriva fler arbetare så Sjuchov måste arbeta i vilket fall som helst.

Romanen lyfter även fram de absurt långa strafftider som fångarna dömdes till, ofta mellan 30 och 40 år, och där strafförlängning ofta användes som ytterligare bestraffning vid lägerbrott.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Solzjenitsyn, Aleksandr Isajevitj; Berner, Rolf (1963). En dag i Ivan Denisovitjs liv: roman. Stockholm: Arena. Libris länk 
  2. ^ Solzjenitsyn, Aleksandr Isajevitj; Björkegren, Hans (1970). En dag i Ivan Denisovitjs liv. W & W-serien, 0509-5069 ; 242. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Libris länk. ISBN 91-46-11177-8