Enok Sarri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Enok Valter Sarri, född 7 december 1909 i Masugnsbyn, död den 28 november 2004 i Kiruna[1], var en svensk-samisk väderspåman.

Enok Sarri var SMHI:s väderobservatör i Nikkaluokta, Gällivare kommun, åren 1950-75. Familjen flyttade till byn Nikkaluokta samtidigt som den bildades eftersom några svåra betesår hade bidragit att de blev av med sina renar. Fadern Nils Olsson Sarri blev den förste föreståndaren för Kebnekaise fjällstation där han även var verksam som fjällguide. Sarri följde i faderns fotspår, och kompletterade turistguidandet och arbetet som väderobservatör med att förutspå väder genom att avläsa fisk- och renmagar, vilket även gav en viss PR för den egna verksamheten. I umgänget med turisterna uppträdde han alltid i traditionell kolt och samemössa, vilket uppskattades inte minst av kamerainnehavarna.

Sarri blev rikskändis 1977 när han spådde att kungaparets förstfödde skulle bli en prins, och lovade att krypa mellan Nikkaluokta och Kiruna om så inte skulle bli fallet. När prinsessan Victoria fötts upptäckte journalisterna att löftet var lätt att infria, då Kirunas kommungräns bara låg några meter från Sarris stuga i Nikkaluokta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TT Kiruna: "Väderspåmannen Enok Sarri död". Svd.se, 29 november 2004. Läst 2012-09-09.


Camera-photo.svg Sami flag.svg Denna biografiska artikel om en same behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.