Prins

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Prins är en vanlig titel för icke-regerande manliga medlemmar av ett kunga- eller furstehus. Sonen till en sultan kallas också prins. Titeln prins har i sällsynta fall även förlänats som den högsta adelstiteln i ett flertal monarkier, på svenska då oftast återgivet som furste.

Titeln kommer från latinets princeps som betyder "den förste" vilket var en hederstitel i antikens Rom för de främsta medborgarna. Svenskans prins och furste härstammar båda från det latinska ordet men har viss skillnad i betydelse.

franska och engelska används ordet prince för såväl prins som furste, vilket lett till förvirring.

Ordet (av samma stam som principiell) kan mindre formellt användas även som uttryck för en man eller pojke som anses vara förstklassig (”min prins”) eller som positiv eller negativ benämning på manspersoner med samhällelig förtur (”prinsarna tar sig fram i sina gräddfiler”).

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

Från det att Gustav Vasa införde arvsmonarki har titeln för manliga medlemmar av kungahuset varit "Sveriges Arvfurste". Titeln ändrades 1981 till "Prins av Sverige". För prinsar gäller att de inte kan behålla arvsrätten till kronan om de gifter sig utan regeringens tillåtelse. De får inte heller utan godkännande bli regent i utländsk stat. Flera svenska prinsar har enligt tidigare regler blivit av med titeln efter att ha gift sig med icke-kungliga. Det enda undantaget är prins Oscar som efter sitt giftermål fick titeln "Prins Bernadotte".

I Danmark[redigera | redigera wikitext]

I Danmark görs skillnad mellan prinsar af Danmark och prinsar til Danmark. De senare är infödda prinsar med plats i tronföljden, till exempel prins Joachim. De förra är ingifta som till exempel prins Henrik.

Adelsprins[redigera | redigera wikitext]

I Belgien, Frankrike, Italien, Japan, Portugal, Ryssland, Spanien och Ungern har prinstiteln även förekommit som den högsta adliga (ej kungliga), över titeln hertig, medan samma titel (då såsom fürst) förekommit i Tyskland och Österrike men då ett rangsteg under hertigtiteln och över greve.[1]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bonniers konversationslexikon I 1937 pp. 82-86