Eremitibis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eremitibis
Status i världen: Akut hotad[1]
TAUZoo eman050.JPG
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPelikanfåglar
Pelecaniformes
FamiljIbisar
Threskiornithidae
SläkteGeronticus
ArtErimitibis
G. eremita
Vetenskapligt namn
§ Geronticus eremita
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Morocco bald ibis map-01.png
Hitta fler artiklar om fåglar med

Eremitibis[2] (Geronticus eremita) är en akut hotad art som bara häckar på två platser i världen. Den tillhör familjen ibisar och är delvis en flyttfågel.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Eremitibisen är en ganska stor ibis med en längd på mellan 70 och 80 centimeter och ett vingspann på 120 till 135 centimeter. Till formen har den långa och breda vingar, ganska kort bred stjärt (fötterna sticker dock inte ut bakom stjärten när den flyger), kompakt lång hals som är fransig, lång nedåtböjd näbb och dess fjäderdräkt är till största delen helsvart.

Den fullvuxna fågeln har röda ben och rödskimrande mellersta täckare, dess huvud är fjäderlöst och rött med en grå panna, (honorna tycker om hanarna mer ju skalligare de är) och dess näbb är röd. Alla fåglarna har olika mönster på huvudet. Ungefär som våra fingeravtryck. Juvenila fåglar är mörkt svartgråa, med gråa ben och grå näbb med gul spets. Deras huvud är fjäderklätt med mörkgrå fjädrar.

Eremitibisen nyttjar termikvindar och kretsflyger ofta. I flykten verkar den kraftfull och smidig.

Utbredning och status[redigera | redigera wikitext]

Eremitibis nära häckningsplatsen vid Tamri i Marocko.

Länge trodde man att den bara fanns kvar i Parc National Sous-Massa och i Tamri i Marocko där det finns fyra kolonier. Men 2002 upptäcktes ännu en koloni i Talila i Syrien 2002 som består av tre par och en adult fågel. 2006 fann man att denna koloni övervintrar i Etiopien. Senast eremitibis observerades i Etiopien var 1977 men eftersom deras nuvarande övervintringsområde ligger i ett oländigt område kan de ha förekommit där under längre tid. Denna koloni mellanlandar och provianterar i Jemen innan den avslutar sin flytt. Kolonin i Syrien ser ut att vara förlorad, med senaste häckning 2011, bara en återkommande individ 2013-2014 och ingen alls 2015.

Geronticus eremita

Arten har tidigare häckat i Schweiz och Österrike, och i Turkiet häckade den vilt fram till och med 1989. Det finns dock en koloni med uppfödda eremitibisar i Bireçik i Turkiet på ungefär hundra individer.[1] Tidigare har arten övervintrat i Sudan och Eritrea och kanske i Somalia och Saudiarabien.

Eremitibisen är akut hotad och år 2000 räknade man med att världspopulationen bara uppgick till 220 individer och cirka 74 häckande par.[3] Största orsaken till artens minskning är användningen av miljögifter, exempelvis DDT, men man tror även att den jagas på vissa platser, främst under sina flyttningar. På sistone har antalet i Marocko ökat något, till uppskattningsvis totalt 443 individer 2013, men inte nog för att arten skulle ändra hotstatus från akut hotad (CR).[1]

Biotop, beteende och föda[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i stora kolonier om kanske 40 fåglar och de häckar på klipphyllor eller i grunda grottor. De återfinns i karga områden som halvöken men med närhet till rinnande vatten. De äter insekter och smådjur som ofta plockas på torr mark som åkrar eller vid åkanter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • www.birdlife.org - Bald Ibis adults tracked to wintering ground
  • Northern Bald Ibis - BirdLife Species Factsheet
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, cd-rom
  • Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999) Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. Stockholm: Albert Bonniers förlag

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2013 Geronticus eremita Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Stattersfield AJ & Capper DR (red) 2000. Threatened Birds of the World. Birdlife International, Cambridge, UK.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]