Ibisar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ibisar
Australisk ibis (Threskiornis molucca)
Australisk ibis (Threskiornis molucca)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Pelikanfåglar
Pelecaniformes
Familj Ibisar
Threskiornithidae
Richmond, 1917
underfamiljer
Synonymer
Plegadidae
Ibisfåglar
Juvenil vit ibis (Eudocimus albus) i Florida.
Juvenil vit ibis (Eudocimus albus) i Florida.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Ibisar (Threskiornithidae) är en fågelfamilj i ordningen pelikanfåglar.[1] Familjen har tidigare klassificerats inom storkfåglarna med namnet Plegadidae, men har bytt namn.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Till familjen ibisar hör två underfamiljer: de egentliga ibisarna (Threskionithinae) och skedstorkarna (Plateinae). Skedstorkarna är större än de andra ibisarna och deras näbbar är rundade och tillplattade längst ut. Alla skedstorkar förs numera till släktet Platalea. Ibisar är den familj fåglar som mest liknar de äkta storkarna.

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Ibisar är små men kraftigt byggda fåglar, har höga ben, och kort hals. Deras främsta kännetecken är den förhållandevis mycket långa näbben som är böjd nedåt. Övernäbben har en längsgående fåra på var sida. De har breda vingar, kort stjärt, riklig fjäderdräkt. Tårna är långa, och har bindhud. De flyger svävande, tar få vingslag, och har en graciös hållning i luften med utsträckt kropp. De flesta arter är dagaktiva.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Fåglarna bor i varma områden över hela världen. De trivs bäst i lite våtare områden, bland vass eller i sumpmarker, eller i skogar. De häckar i regel kolonivis, men häckningsplatserna skiljer sig åt för olika arter. Vissa arter häckar i bergen, andra i träd, och flera i strandkanter. Äggen är vanligtvis vita med prickar eller fläckar. Deras föda är animalisk, och utgörs av maskar, insekter, mindre fiskar och andra vattendjur. Flera arter är asätare.

Ibisen i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Ibisen var i forntida Egyptens religion en av guden Thots många gestalter och många ibisfåglar mumifierades till hans ära.

Släkten och arter[redigera | redigera wikitext]

Underfamilj Threskionithinae

Underfamilj Plateinae

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Hämtad 2012-02-01 från http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]