Erik Bergqvist (vattenpolospelare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Erik Bergqvist
Erik Bergqvist

Erik Bergqvist

Vattenpolo, herrar

Nation: Sverige Sverige

Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Silver Stockholm 1912 Vattenpolo
Brons Antwerpen 1920 Vattenpolo

Erik Gustaf "Stora Berka/ Berka" Bergqvist, född 20 juni 1891 i Adolf Fredriks församling i Stockholm, död 17 februari 1954 i Kungsholms församling i Stockholm,[1] var en svensk simmare och vattenpolospelare, som deltog i två olympiska sommarspel där han tog två olympiska medaljer vid 1912 i Stockholm och 1920 i Antwerpen.

Erik Bergqvist var även världsmästare vattenpolo tillsammans med sitt lag, vilka turnerade i England och i stort sett var helt obesegrade.

Erik Bergqvist var under första världskriget placerad ute i skärgården i en specialenhet som ett tag kallades för "MarinInfanterigruppen". Han iscensatte inköp av marinflyg från olika länder tillsammans med den grupp av vänner för med bas i släktens ägandes Norrpadaarkipelagen som var helt privatägd med hela den norra skärgården som testplats. Erik Bergqvist var även grundare och delägare till Tipstjänst som skapades av honom tillsammans med bl.a. vännerna Sam Zuckerman och Max Gumpel. Erik Bergqvist var även med som amatörboxare i EM och tog brons. Erik Bergqvist var även fotbollsmålvakt för AIK och var med sin väldiga kroppshydda "en man vilken klädde på sig målburen och sparkade sönder fotbollarna med sina 48½ i skostorlek" enligt Dagens Nyheters sportredaktion, Rit Ola gjorde teckningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1860–2017 (Version 7.0). Solna: Sveriges släktforskarförbund. 2018. ISBN 9789188341310 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]