Erik Viking

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erik Viking
(Erik the Viking)
GenreKomedi, äventyr
RegissörTerry Jones
ProducentJohn C. Goldstone
ManusTerry Jones
SkådespelareTim Robbins
Terry Jones
John Cleese
Gary Cady
Eartha Kitt
Mickey Rooney
Imogen Stubbs
John Gordon Sinclair
Samantha Bond
Antony Sher
Tim McInnerny
OriginalmusikNeil Innes
FotografIan Wilson
DistributionSverige SF
Premiär1989
Speltid100 min (USA), 90 min (Storbritannien), 75 min (Director's Son's Cut)
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Erik Viking (engelsk originaltitel: Erik the Viking) är en brittisk komedifilm från 1989, skriven och regisserad av Terry Jones. Filmen är inspirerad av Jones barnbok The Saga of Erik the Viking (1982) men har en helt annorlunda handling.

Filmen hade premiär i Sverige 1 september 1989. I USA visades den första gången 22 september och i Storbritannien 25 september 1989.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig under vikingatiden och är baserad på nordisk mytologi. Under ett plundringståg inser vikingen Erik (Tim Robbins) att han inte har smak för våldtäkt och plundring och drabbas av samvetskval när en ung oskyldig kvinna dödas. Han bestämmer sig för att göra en resa till Valhall för att vädja till gudarna och få ett slut på det meningslösa våldet. Flera anser våldet lönsamt och gör allt för att hindra Eriks skepp med trofasta, och mindre trofasta, vikingar.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga amerikanska klippningen av filmen är 100 minuter. Jones var inte nöjd med filmens långsamma tempo och förberedde en version av filmen om 90 minuter för den brittiska marknaden. 2006 fick han möjlighet att klippa om filmen i och med DVD-utgivning. Han delegerade själva klipparbetet till sin son Bill som skapade en 75 minuter lång "Director's Son's Cut" med omorganiserade scener, snabbare takt och helt omgjort ljudspår.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]