Ersta sjukhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ersta sjukhus, 2014.

Ersta sjukhus ligger vid Fjällgatan 44 på Södermalm i Stockholm. Sjukhusområdet sträcker sig ner till Folkungagatan i syd och fram till Erstagatan i öst. Sjukhusverksamheten vid Erstaklippan började 1864. Sjukhuset hör till Ersta diakoni.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den första verksamheten för Ersta diakoni var grundandet av ett sjukhus på Kungsholmen 1851. Det var dels ett sjukhus för fattiga och dels den första sjuksköterskeskolan i Sverige. 1864 byggdes det första sjukhuset på Erstaområdet efter ritningar av Per Ulrik Stenhammar, han var även arkitekt för Ersta kyrka och diakonihuset inom samma område.

Mot slutet av 1800-talet blev man tvungen att utöka lokalerna. På initiativ av landets biskopar och drottning Sofia startades 1904 en insamling för ett nytt sjukhusbygge. Pengarna räckte inte riktigt för projektet och Stockholms stad lånade ut mer pengar under förutsättning att Ersta diakoni förband sig att ta emot patienter från kommunen enligt ett särskilt avtal. Samarbetet fungerar än idag. Stockholms läns landsting är den enskilt största beställaren av vård på Ersta Sjukhus. Det nya sjukhuset med namnet "Diakonissanstaltens sjukhus" hade 103 vårdplatser och invigdes 3 november 1907. Arkitekt var Axel Kumlien.

Nästa stora förändring kom på 1960-talet, då sjukhuset genomgick en stor renovering, och de gamla 1700- och 1800-talshusen som låg vid Fjällgatan revs och ersattes med nuvarande byggnad. Här ligger numera operation, röntgen, mottagningar och administration.

Nytt sjukhus[redigera | redigera wikitext]

Ett nytt sjukhus är under uppförande söder om det gamla. Det kommer att sträcka sig ända ner mot Folkungagatan. Den nya sjukhusbyggnaden får entré från Folkungagatan där man också bygger för ett nytt entrétorg och infart till ett underjordiskt garage. Bygget omfattar cirka 23 800 m² och är ett specialistsjukhus med lokaler för polikliniker och vård. Byggherre är Ersta Fastigheter AB för den arkitektoniska gestaltningen stod Nyréns Arkitektkontor och Ratio arkitekter.[1] Rivnings- och schaktarbetena började 2020.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]