Esbo centrum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Esbo centrum
Espoon keskus (finska)
Stadsdel
Stad Esbo
Storområde Gamla Esbo
Folkmängd 15 827 (2006)
Geonames 7521615
Småområden Kyrkträsk
Domsby
Södrik
Språk  
- finska 79,7 %
- svenska 8,1 %
- övriga 12,2 %
Antal arbetsplatser 5 390
Esbokarta med Esbo centrum markerat
Esbokarta med Esbo centrum markerat
Källa: Aluesarjat

Esbo centrum (fi. Espoon keskus) är en stadsdel och administrativt centrum i Esbo stad i Finland. Stadsdelen hör administrativt till Gamla Esbo storområde. Mindre delområden i Esbo centrum är Gillesberget, Kyrkträsk (fi. Kirkkojärvi), Äskrödjan, Suna, Södrik, Lagstad och Domsby.

Esbo centrum fick sitt administrativt klingande namn på 1970-talet. Innan dess var området känt som bland annat Esbo by, med en gråstenskyrka, Esbo domkyrka, från 1480-talet och Esbo järnvägsstation på Kustbanan Åbo-Helsingfors. Byn bestod av flera stora gårdar (Doms, Jofs, Kirsti, Dahl, Suna osv.) som gett sina namn till de nuvarande bostadsområdena i Esbo centrum. Det nuvarande Esbo centrum byggdes delvis enligt ett förslag i en arkitekturtävling som vanns av polska arkitekter på 1960- eller 1970-talet. Bland annat Esbo stadshus och olika ämbetshus härstammar från denna period.

Esbo centrum har länge varit en arkitektonisk skam och området har en låg status. Bland annat kommer man att bygga ut de kommersiella tjänsterna och bygga ett nytt bibliotek för att höja Esbo centrums profil. Också nya högklassiga bostadsområden planeras på ett tomt område invid Esbo station. Esbo kommunalpolitiker kommer snart också att ta ställning till ett förslag om att riva stadshuset och bygga ett nytt. Det finns till och med förslag på att byta ut namnet Esbo centrum mot något annat.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Lagstads skola, som är en av de 11 svenskspråkiga grundskolorna i Esbo, ligger i Esbo centrum närä domkyrkan. I Lagstads skola ordnas undervisning för årskurserna 1-10. Läsåret 2020-2021 hade skolan 557 elever.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]