Esposizione Universale di Roma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Esposizione Universale di Roma, ofta förkortat EUR, är en modern stadsdel i södra Rom, som projekterades inför världsutställningen 1942.

Italiens diktator Mussolini ville kunna ge uttryck för regimens ideal utan att vara bunden av hänsyn till äldre bebyggelse. Projektet leddes av arkitekten Marcello Piacentini, och hans vision var att arkitekturen i moderna och funktionella former skulle ge uttryck för Roms storhet. Byggnationen avbröts dock 1942 i och med andra världskriget och återupptogs inte förrän 1951. Inför de olympiska sommarspelen 1960 förlades flera sportanläggningar till EUR.

Olympiska vinterspelen 1944 var likaledes de planerade att hållas i Italien, i Cortina d'Ampezzo, men fick ställas in på grund av kriget. Detta i likhet med vinterspelen 1940, samt sommarspelen 1940 och 1944. Cortina d'Ampezzo fick sedermera olympiska vinterspelen 1956, men någon ny världsutställning i Rom har aldrig varit aktuell. Världsutställningar i Italien har dock hållits i Turin, 1911; i Genua, 1992; samt är planerad i Milano, 2015.

Arkitektur (urval)[redigera | redigera wikitext]

Panoramautsikt över området

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Insolera, Italo, Roma moderna: un secolo di storia urbanistica. 2° ediz. Torino: Giulio Einaudi editore 1963.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]