Centerpartiet (Estland)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Estniska centerpartiet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Centerpartiet (estniska: Eesti Keskerakond, KE) är ett populistiskt och socialliberalt parti i Estland, bildat den 12 oktober 1991. Partiet har en plats i Europaparlamentet och är medlem i Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE). Dess Europaparlamentariker sitter också i Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

I det nationella parlamentsvalet 2007 fick partiet 26,1 procent av rösterna och med 29 av Riigikogus 101 mandat blev det det näst största partiet. I valet 2011 sjönk röstandelen till 23,3% och 26 platser och i valet 2015, efter en kampanj för att dubbla minimilönen och införa progressiv beskattning fick partiet 24,8% av rösterna och 27 platser.

Trots att Centerpartiet varit det näst största partiet i många år har de andra partierna tagit avstånd från samarbete med det eftersom Centerpartiet anses har för nära samröre med Rysslands maktparti Enade Ryssland. Partiet har starkast stöd med 58,9% av rösterna i östra Estland i Narva som har stor ryskspråkig minoritet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]